Българският доставчик на удостоверителни услуги Evrotrust привлече инвестиция от 3.3 млн. евро от фонда за рисков капитал и мецанин финансиране Silverline Capital. Средствата ще подпомогнат разширяването на дейността на компанията на нови пазари в Европа, както и за включването на нови сегменти, в това число и малки и средни предприятия, информира The Recursive.

Evrotrust, която е основана от експерта в сферата на електронното правителство Георги Димитров и финансовия специалист Константин Безуханов, започва дейност през 2018 г. с фокус върху предоставянето на качествени удостоверителни услуги, които помагат на компании и държави институции да дигитализира услугите си. Компанията предлагат дистанционно удостоверяване на самоличността и квалифицирани електронни подписи. Основната цел на платформата е да даде възможност на организациите удостоверяват дистанционно, да осъществяват онбординг и да предоставят услуги на своите клиенти по един оптимизиран начин.

В началото на 2023 г. Evrotrust привлече 2.5 млн. евро от Фонда за капиталови инвестиции на Българска банка за развитие (ББР). По данни на компанията, услугите на Evrotrust се използват от над 1.3 милиона индивидуални потребители от 58 държави, както и от 150 корпоративни клиенти в 11 държави. Платформата на компанията е интегрирана от държавни институции, международни банкови трупи и небанкови финансови институции, като застрахователни компании, пенсионни компании и телекоми.

“Инвестицията е вот на доверие от онези, които са използвали и изпитали стойността на платформата. Тя също така ще помогне на нашите планове за международно развитие и да навлезем на нови пазари. Evrotrust решава проблем, който е по-голям от технологичния сектор, тъй като ние предефинираме използването на дигитална и онлайн идентичност, съобразявайки ги с динамичните нужди на съвременната икономика”, заяви Константин Безуханов, главен изпълнителен директор на Evrotrust.

През 2023 г. схемата за електронна идентификация (eID) на Evrotrust беше официално призната за нотифицирана от ЕС. Тя предоставя изцяло отдалечена регистрация на физически и юридически лица, без физическо присъствие и с максимално ниво на сигурност.

“Глобалният пазар за решения в сферата на цифровата идентичност е готов за значителен ръст, като прогнозите са за постигане на Общ годишен темп на растеж (CAGR) от 19.3% до 2030 г. Зад тази експанзия стои ескалиращото търсене на идентификационни и доверителни услуги, подхранвано от нарастващия акцент върху сигурността и поверителността на данните, както и от желанието за повишено удобство, ефективност и достъпност. Освен това, регулаторните рамки се привеждат в съответствие, за да осигурят допълнителен импулс на eID пазарите. Ние в Silverline считаме Evrotrust за компания, която е добре позиционирана да се възползва от тези нововъзникващи тенденции”, заяви за The Recursive Диана Аладжова, партньор в Silverline.

Компанията ще увеличи своя екип, в това число наемайки и ръководители в цяла Европа, които да подкрепят плановете на компанията за пазарна експанзия (целевите страни засега на са обявени) и по-нататъшното развитие на платформата.