В някои части от света автомобилите винаги са били по-големи. Сега обаче тези гиганти достигат до все повече пътища, а последствията от това тепърва се изясняват.

Деветместният SUV модел Chevrolet Suburban от 2024 г. е с дължина 5.5 метра и е рекламиран като "стая с гледка". Седемместен изцяло електрически кросоувър модел на Kia е оборудван с 800-волтова батерия, която тежи средно 450 кг. Междувременно широчината на изцяло електрическия SUV модел Hummer с включени огледала е 2.4 метра.

Големите коли стават още по-популярни. Всъщност размерите на средностатистическия автомобил нарастват с по около 1 см. на всеки две години, според организацията с нестопанска цел Transport and Environment. С това увеличение на размерите идват и също толкова големи проблеми - от последици за околната среда до застрашаване на безопасността, трудности при маневрирането с тях по улиците и при паркирането им на места, които са проектирани за по-малки модели, пише BBC.

Наскоро гражданите на Париж гласуваха за утрояване на таксите за паркирането на SUV модели в центъра на града. Какво още може да се направи за справяне с предизвикателствата, които носят по-големите коли?

Как колите станаха толкова големи?

Формите и размерите на колите постоянно нарастват от края на 70-те години на миналия век. Причините за това увеличение са различни и сложни. Добавянето на функции за безопасност като странични и предни въздушни възглавници и "зони за смачкване при удар" изискват повече място, а потребителите започнаха да търсят луксозни, екзотични и вносни возила. На последно място, автомобилната индустрия стимулира закупуването на пикапи и SUV модели за сметка на по-леките седани.

През 1975 г. Конгресът на САЩ промени регулациите за икономия на гориво за новите пътнически автомобили под формата на Корпоративни стандарти за средна горивна ефективност. Тези стандарти определят целите за икономия на гориво, но въвеждат по-леки изисквания за леките пикапи и SUV-тата, отколкото за стандартните коли. Стандартите след това бяха обновени, но все още допускат по-ниски стандарти за горивна ефективност за по-големите автомобили.

Има и други фактори. Преди един производител предлагаше по-малки версии на автомобили в Европа, Южна Америка и Азия, докато потребители в САЩ (и Китай, която е най-големият автомобилен пазар в света) можеха да избират от много по-големи опции.

Тази вариация изчезва. Повечето автомобили във Великобритания бяха проектирани и произвеждани в страната с мисъл за тесните английски улици. Сега автомобилите във Великобритания (и ЕС) са по-голям внос и са предназначени за движение в бързо разрастващата се градска среда и заобикалящите ги магистрали, които се срещат и на други места. През 2020 г. средното тегло на новите автомобили в ЕС и във Великобритания нараства до 1.457 тона, което е с 3% повече от 2019 г. и с 15 % над нивата от 2001 г.

Промяната към по-тежки (а оттам и не толкова икономични) автомобили увеличава както търсенето на петрол, така и на емисиите на въглероден диоксид. Трябва да се има предвид, че глобалните емисии от въглероден диоксид от SUV-тата доближават 1 млрд. тона.

"Това е феномен, който се разпространи по целия свят. Виждаме как SUV-тата си проправят път в Европа, Китай и Южна Африка благодарение на комбинация от фактори," казва Апостолос Петропулос, който се занимава с изготвянето на енергийни модели в Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Големите коли водят със себе си и големи предизвикателства

Дори и неподвижният SUV модел може да бъде значителен проблем в град, който се е развил с идеята за по-малки автомобили. През 2023 г. организацията Which?, която тества потребителски продукти и услуги, установява, че 161 модела автомобили са прекалено големи за средностатистически паркоместа във Великобритания. Общо 27 от тези модели са толкова широки, че отварянето на вратите би било трудно в рамките на едно паркомясто.

В ЕС средностатистическата ширина на новите автомобили вече надхвърли 180 см, което често се ползва като долен праг за уличните паркоместа в Европа. Междувременно в САЩ проблемите с паркирането, усложнени от SUV моделите, са обект на медиен интерес от над 20 години.

Друг проблем са нарастващите вредни емисии, които съпровождат по-големите автомобили. В доклад на Агенцията за опазване на околната на САЩ се посочва, че "всички типове автомобили са с рекордни емисии на въглероден диоксид. Промяната на пазарните нагласи от по-малки автомобили към SUV-та и пикапи обаче неутрализира част от постигнатите ползи за целия автопарк ".

С други думи, по-големите коли намаляват положителните ни резултати по отношение на вредните емисии. Трябва да се отбележи, че повечето автопроизводители предлагат по-малки и по-икономични алтернативи.

Преминаването от SUV модели към електромобили също не е цялостно решение. Преминаването към електрически автомобили е ценна стъпка по пътя към постигане на нетни нулеви емисии, но има и недостатъци, тъй като размерите на тези автомобили нарастват.

Колите, които са оборудвани с електрически батерии, могат да се превърнат в тежки снаряди в случай на пътнотранспортно произшествие. По данни на МАЕ "Електрическите SUV модели често са оборудвани с батерии, които тежат два или три пъти повече от малки автомобили."

Електрически SUV модели носят свои собствени последици за климата. През 2022 г. около 55% от наличните електромобили по света са били SUV модели, а търсенето нараства постоянно.

Архитектурата на електрическия SUV модел представлява сложна система, която включва батерии, електромотори, сензори, електронен контрол, спомагателно оборудване, окабеляване, корпус и други компоненти. Батериите, които задвижват повечето електромобили, разчитат на суровини като литий, кобалт и никел. Добиването на тези ресурси също оказва въздействие на околната среда. На последно място, по-големите автомобили изискват подходящи зарядни станции, което от своя страна натоварва нашите електропреносни мрежи.

Всичко това не означава, че електромобилите не са по-добра алтернатива за климата в сравнение с традицонните автомобили. "Производството на електромобили е по-интензивно на въглерод от това на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Тази разлика обаче бързо изчезва, тъй като колата с двигател с вътрешно горене отделя емисии през целия си жизнен цикъл, за разлика от електромобила", казва Лаура Лошуто, ръководител на инциативата Battery Circular Economy в Института Rocky Mountain в Колорадо.

Увеличаващ се брой на смъртните случаи по пътищата в САЩ

Електрическите SUV-та са оборудвани с по-големи батерии, защото тези автомобили имат нужда от по-голяма мощност. Но електромобилите и традиционните SUV модели също са насочени към по-добре представяне, което означава, че не само теглото и размерите на тези превозни средства оказват въздействие върху безопасността на пътя, а и начинът, по който се управляват. "Можем да отдадем част от опасностите от тези по-големи коли на поведението на потребителите," казва Петропулос. "Те искат да ускоряват по-бързо, което изисква по-мощни батерии."

От New York Times наскоро обърнаха внимание на "изключително американския" проблем с нарастващите смъртни случаи на пътя. Пътищата стават по-безопасни в много развити държави по света, но не и в САЩ.

Дизайнът на някои модели не помага в това отношение. Предният капак при много по-нови, големи модели е разположен високо, което застрашава значително безопасността. Изследване в САЩ на над 18 000 катастрофи с пешеходци, установява, че SUV модели и микробуси, при които предният капак е на над 102 см. височина, е около 45% по-вероятно вероятно да причинят смъртен случай отколкото тези, при които капакът е на височина 76 см или по-малко.

Друго проучване показва, че вдигането на височината на предницата с 10 см е свързано с 22% увеличение на риска от причиняване на смърт на пешеходци.

Вероятно има бъдеще, в което ние просто не сме толкова зависими от големите коли. Има ли алтернативен вид транспортна система, която като цяло се отдалечава от по-големите и по-бързите автомобили? 

Има признаци, че някои градове вече се насочват в тази посока. Дори и традиционно ориентирани към колите европейски градове като Брюксел обмислят ограничения за SUV-та на фона и на решението на Париж да таксува много по-сериозно паркирането им в града. Местни управници в Ню Йорк пък предлагат ограничение на големите автомобили чрез данъчни политики като базирани на теглото такси за регистрация.

За някои градове, от Лондон до Ню Йорк, обаче отговорът може би не е да се предприемат мерки конкретно срещу големите коли, а като цяло да се насърчават други форми на транспорт, пише BBC.