Широкият борсов индекс на Уолстрийт S&P 500 затвори над 5000 пункта за първи път в историята, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite за кратко премина над нивото от 16 000 пункта. Поскъпването на акциите на някои от големите технологични компании, както и на производителите на чипове, включително Nvidia, помогна за възхода на борсовите индекси, предава Reuters.

Инвеститорите залагат на технологията за изкуствен интелект и оцениха силните данни за печалбите. Nvidia завърши петъчната търговия с ръст от 3.6% и достигна рекордно високо ниво, след като съобщи, че изгражда ново бизнес звено, фокусирано върху проектирането на чипове по поръчка за фирми за облачни изчисления, както и на модерни процесори с изкуствен интелект (AI).

Това се случи, след като Wall Street Journal съобщи в четвъртък, че главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман преговаря с инвеститори за набиране на средства за новата технологична инициатива.

Технологичните гиганти Microsoft, Amazon и Alphabet също допринесоха за ръста на борсовите индекси в САЩ. 

Около две трети от компаниите в S&P 500 вече публикуваха финансовите си резултати за четвъртото тримесечие на миналата година, а прогнозите на Уолстрийт показват среден ръст на печалбите за периода от 9%. За сравнение, на 1 януари очакванията бяха за близо два пъти по-слабо увеличение (с 4.7 на сто). В същото време 81% от компаниите се представят по-добре от очакваното в сравнение със 76% средно за предходните четири отчетни периода.

И трите водещи американски индекса регистрираха пето поредно седмично повишение, като S&P 500 добави 1.4% спрямо миналия петък, Nasdaq Composite се повиши с 2.3%, а Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.04%.

Статистическите данни показаха, че потребителските цени в САЩ са се повишили по-слабо от първоначално прогнозираното през декември, но основната инфлация, която изключва волатилните продукти, като храните и енергията, остава висока.  

Тази "смесена картина" на инфлацията, силните икономически данни и коментарите на някои от представителите на Фед през последните дни попариха надеждите, че централната банка ще започне да намалява лихвените проценти през март.