Въпреки всичко, което са ви казвали по-опитните в кухнята ваши роднини и приятели, не е необходимо да изплаквате суровото птиче месо, преди да го готвите. Всъщност, експертите по безопасност на храните препоръчват тази практика да не се прилага. Ето защо.

При изплакване на птичето месо бактерии, като например салмонела, могат да се прехвърлят чрез водата на кухненските повърхности, което води до потенциално кръстосано замърсяване с други храни.

Бактерии са открити в мивките на 60% от готвачите, мили сурово пиле преди готвене, сочат данните от американско проучване от 2019 г. „Не осъзнавате колко интензивно пръскате навсякъде“, казва Шон Матийевич, готвач-инструктор в Института за кулинарно образование в Ню Йорк.

Тъй като „бактериите не се разпространяват във въздуха“, посочва Матийевич, а само чрез повърхностен контакт, най-умно е да сведете до минимум времето, в което докосвате сурово птиче месо или го поставяте в контакт със съдове, прибори или плотове.

„Интернет хакът“ за изплакване на пиле с оцет, лимонов сок или солена вода, за да се унищожат вредните микроорганизми, също беше развенчан от научните изследвания. Тези методи нямат никакъв ефект върху бактериите.

Готвенето на домашни птици до препоръчителната вътрешна температура на месото от 80 градуса е единственият сигурен начин да се уверите, че то отговаря на стандартите за безопасност на храните.

Какво да направите вместо да изплаквате пилето?

Използвайте кухненска хартия, съветва Матийевич, за да подсушите пилето или я оставете да попие излишната течност.

Дори ако сте от хората, които се опитват да сведат до минимум продуктите за еднократна употреба в кухнята, кухненската хартия ще намали драстично шанса за разпространение на бактерии. Изхвърлете я веднага след употреба.

Подсушаването на птичето месо преди готвене – независимо дали е с кожа или без, му помага да получи приятен загар. Особено ако печете пиле и искате хрупкава кожа. Методът с кухненската хартия работи и при мариновано пиле.  

Как да готвим така, че да сведем до минимум опасността от кръстосано замърсяване в кухнята?

  • Използвайте специална дъска за рязане на месо и друга за рязане на продукти, които се консумират без термична обработка

„Ако използвате една дъска за рязане на месо и за пресни зеленчуци, които няма да бъдат готвени, то можете да прехвърлите бактерии върху тях“, казва Шафнер. „Използването на отделни дъски елиминира този риск.“

  • Нека обработката на суровото месо да е последна стъпка в процеса на приготвяне на храна

Първо измийте, нарежете и подгответе всички продукти.

„Дори ако използвате отделни дъски за рязане и първо подготвите пилето, в зависимост от това как точно се обработва то, това пак може да разпространи бактерии из кухнята или по ръцете ви, които, в крайна сметка, да достигнат до пресни зеленчуци или други предмети, които няма да минават през термична обработка“, допълва Шафнер.

  • Измийте ръцете си с гореща сапунена вода веднага след работа със сурово месо

Правете го в празна мивка, за да не пръскате вода върху други кухненски принадлежности.

  • Измийте всички предмети, които са влезли в контакт със суровото месо, в съдомиялна машина или с гореща сапунена вода

„Използването на цикъла за дезинфекция на съдомиялната машина е може би най-надеждният начин за елиминиране на риска от всякакви бактерии“, според Шафнер.

  • Не използвайте повторно гъба или кърпа, която е използвана за измиване на съдове и прибори, влезли в контакт със сурово месо

Кухненските гъби могат да бъдат източник на кръстосано замърсяване. Не забравяйте, че те трябва да се поддържат чисти и сухи, когато не се използват. Ако остатъците от храна се натрупат в или върху тях и те са влажни, могат да послужат като среда за размножаване на бактерии.

Как да почистите и дезинфекцирате мивката си?

Въпреки че горещата сапунена вода ще почисти съдовете и повърхностите, тя няма да ги дезинфекцира. За да сте сигурни, че не оставяте бактерии в кухнята си, дезинфекцирайте мивката, крана и плотовете след работа със сурово месо.

Направете си дезинфекциращ разтвор, като комбинирате ½ чаена лъжичка течна белина с 2⅔ чаши вода в спрей бутилка, напръскайте и избършете повърхностите с хартиени кърпи или чиста кухненска кърпа, която може да се пере в гореща вода.

Ако използвате купен от магазина дезинфекциращ спрей или кърпички, следвайте инструкциите на производителя.

Тъй като рискът от хранителни отравяния нараства след пандемията, въвеждането на подобни практики във вашата кухня е един от най-лесните и интелигентни начини да се предпазите, като същевременно се храните добре.