Веригата супермаркети Tesco планира прецизно своята атака срещу британската банкова система.

В средата на 2008 г., докато световната финансова индустрия изживява най-голямата си криза от 80 години, гигантът в търговията на дребно поема контрол над смесеното си предприятие за финансови услуги с обещанието да предлага пълен набор от продукти за банкиране на дребно.

“Предвид загубата на доверие в банковия сектор, нашият много консервативен и директор подход може бе е точно това, което търсят клиентите,” пише финансовият директор на Tesco Лори Макилуи в годишния финансов отчет на компанията на следващата година.

Нещата обаче не се получават точно така, посочва Reuters. Въпреки мрежата си от магазини и това, че разбират потребителските навици на милиони клиенти, благодарение на програмата си за лоялност Clubcard, Tesco не оказва почти никакво въздействие над банкирането на дребно във Великобритания.

Наскоро компанията продаде по-голяма част от банковата си дейност срещу около 600 млн. паунда на Barclays - една от банковите групи, с които се надяваше да се конкурира.

В този период депозитите на Tesco нарастват с около 50%, въпреки че тези на домакинствата в британските банки се удвояват. За годината до февруари 2023 г. Tesco Bank отчете коригирана оперативна печалба от едва 143 млн. паунда, което е с 40% по-малко, в сравнение с 2010 г.

Tesco не е единствена. През последното десетилетие и половина много компании в развитите държави се опитаха и не успяха да преобърнат пазара на банкирането на дребно.

Мобилни оператори, компании за комунални услуги и търговци на дребно, сред които и конкурентът на Tesco - J Sainsbury, се опитаха да се наместят в индустрия, която е известна със своята неефективност, липса на иновации и посредствено обслужване на клиентите.

В последно време дигитални стартъпи, като британската Monzo и германската N26, примамваха клиенти с интересни уебсайтове и превъзходни приложения за смартфони. Въпреки това, големите банки се оказваха забележително издръжливи.

Регулациите, повишаващите се технологични разходи и инертността на клиентите изиграха своята роля. Най-ефективната бариера за влизането на пазара обаче вероятно беше постоянно ниската възвръщаемост на банковата индустрия.

Променящото се потребителско поведение усложни живота на банковите конкуренти

Tesco стартира своята атака точно когато високоскоростният интернет предоставяше на потребителите по-малко причини да посещават физически клонове, което намали привлекателността на обектите на търговеца на дребно.

Дори обаче и претенденти, които изглеждаха по-добре подготвени да се конкурират в дигиталното банкиране, като мобилните оператори, също изпитваха затруднения.

През 2016 г френската компания Orange купи контролен пакет в малка банка с идеята да предлага финансови услуги на европейски клиенти.

Компанията се надяваше да копира успеха на базираното на мобилни телефони банкиране в Африка, където оператори, като Orange и Vodafone, предоставят възможност за плащания и парични трансфери на клиенти, които не разполагат с банков достъп.

Спечелването на европейските потребители на телефони обаче се оказа по-трудно. Миналата година Orange започна ексклузивни преговори за продажба на бизнеса, който има над 2 милиона клиенти, на най-голямата френска банка BNP Paribas.

Напредъкът на технологиите отварят вратата за нови играчи на пазара, които могат да разработват лъскави предложения, необременени от тромавите системи на банките.

Изискването да се харчат много средства за технологии обаче също е в полза на утвърдените играчи, които разполагат с ресурсите за финансиране на разходите за разработки. И наистина, някои от по-успешните новосъздадени дигитални компании са част от установени банки.

Такъв пример е Chase UK, която привлече 2 милиона британски клиенти и над 15 млрд. паунда депозити (над два пъти повече от Tesco Bank), откакто стартира дейност преди по-малко от три години. Тя е собственост на JPMorgan - най-голямата банка в света по пазарна капитализация.

Регулаторите също вдигнаха летвата за новите участници на пазара. Кризата от 2008 г. доведе до създаването на нови правила, които изискват банките да притежават по-големи капиталови и ликвидни буфери.

Тези регулации направиха банките по-света по-сигурни, но и увеличиха първоначалните инвестиции и намалиха вероятната възвръщаемост за всеки, който планира да се конкурира тепърва с установените играчи. Tesco Bank е имала близо три пъти повече капитал през 2023 г. отколкото през 2010 г.

В САЩ, където федералните банкови правила важат за цялата дейност на всяка компания с банково подразделение, са допълнителна спирачка за потенциални американски конкуренти, като гиганта в търговията на дребно Walmart.

Други предизвикателство е да се спазват променящите се правила и да се изпраща информация на регулаторните органи. Отчитането пред регулаторите струва на британските банки между 2 и 4.5 млрд. долара на година, според проучване на McKinsey от 2019 г.

Правилата във Великобритания, които понастоящем ограничават дейността на всяка банка на дребно с депозити от над 25 млрд. долара, обезкуражават конкурентите да действат прекалено мащабно.

В развиващите се страни местните регулатори възпряха устрема на претенденти, като китайската Ant и индийската Paytm.

Всички тези фактори се комбинират, за да създадат нещото, което отблъсква най-много потенциалните претенденти – дългата история на ниска възвръщаемост на банковата индустрия.

По данни на McKinsey, възвръщаемостта на собствения капитал на глобалната банкова индустрия е средно 9% в периода 2009 - 2023 г., което е под вероятната цена на капитала в сектора.

И въпреки че нарасналите лихви в последно време повишиха печалбите на повечето банки, оценките на фондовия пазар остават ниски. Нищо чудно, че технологични гиганти, които имат високи пазарни оценки, стоят настрана от пълно навлизане в сектора на банкирането на дребно.

Ниските оценки са симптом на мрачните перспективи пред банковата индустрия

Новите банки до голяма степен не успяха да завземат значителен пазарен дял, с изключения, като бразилската Nubank, която е оценявана на 49 млрд. долара, но групи, като Stripe, се наместиха на пазара на разплащания, а компании, като Wise, създадоха ниша при валутните услуги.

Ръководители на банки сега се притесняват, че техните институции ще заприличат на компании за комунални услуги, изпълняващи регулирани банкови функции, докато по-пъргави групи привличат клиентите им.

Най-голямото главоболие за банките не са толкова предизвикателствата в собствената им индустрия, а насочващата се към други финансови институции активност.

В периода 2008 – 2022 г. активите на глобалната банкова система са нараснали със 79% до 183 трлн. долара, според Борда за финансова стабилност.

Въпреки това, за същия период активите, контролирани от т. нар. небанкови финансови институции, в това число застрахователи, фондове на паричните пазари и преки кредитори, са се увеличи със 128%, до 218 трлн. долара.

Поредните банкови регулации, известни като Базел III, изглежда ще ускорят тази промяна, като ще направят притежанието от страна на банките на определени активи не толкова привлекателно.

Банките се справиха с компании, като Tesco, които искаха да преобърнат индустрията, но победата им е куха.