Походката е начинът, по който вървите. Въпреки че при всеки човек тя е различна, можете да развиете необичайна походка поради заболяване, нараняване, генетика, както и заради проблеми с краката или стъпалата.

Ненормалната походка се характеризира с неравномерни движения (например на краката), клатене или кръстосване на краката, докато ходите.

Скоростта ви на ходене също може да бъде индикатор за вашето здраве. Всъщност, тя набира сила като един от важните жизнени показатели, заедно с телесната температура, честотата на пулса, честотата на дишане, кръвното налягане и насищането с кислород.

Жизнените показатели предоставят критична информация за оценяване и прогнозиране на състоянието на вашето здраве, позволявайки проактивна и навременна намеса. Ето защо анализът на походката ви от здравен специалист може да бъде от полза за вас, смятат експерти, цитирани от CNN.

Какво може да разкрие походката ви за вашето здраве?

Оценяването на походката може да предвиди груби двигателни забавяния при деца, рискове от падане при по-възрастни хора, а когато е съчетана с влошаване на когнитивните способности - и риска от деменция.

В допълнение, бавната походка може да е признак на риск от преждевременна смърт, сърдечно-съдови заболявания или рак, според анализ от юли 2018 г., публикуван в Journal of the American Medical Directors Association, обхващащ 44 проучвания с общо 101 945 участници.

Анализ на походката за фитнес и спортни постижения

Когато става въпрос за спорт и фитнес, анализите на походката могат да посочат вероятността от нараняване, механични проблеми, които трябва да бъдат решени, и времето, в което ще сте готови да възобновите дейност след нараняване или операция.

„За хора, които имат определени наранявания, анализът на походката може да ни помогне да коригираме механиката, която може да доведе до повторна травма“, казва д-р Браян Хайдершайт, професор по ортопедия в University of Wisconsin-Madison.

Тези наранявания често са свързани с костен стрес, болка в коляното или в тазобедрената става и ахилесова тендинопатия, казва той. Последното представлява болезнено състояние на ахилесовото сухожилие, често причинено от прекомерно натоварване.

Професионалният анализ може също да покаже неефективност в движението ви, корекцията на която да подобри скоростта ви на бягане и представянето ви в различни спортове, смятат експертите. Но бъдете готови да свършите малко работа след анализа.

„Вашата походка не е нещо, което може да бъде коригирано незабавно“, посочва Хайдершайт. „Не е толкова просто да кажете: „Ходете по различен начин. Може да ходите по определен начин, защото мускулът на единия ви прасец е наполовина по-малък от другия и единственият начин да коригирате това е като се съсредоточите върху определени упражнения.“

Еволюцията на анализа на походката

Здравните специалисти анализират походката по различни начини и видът анализ, който е най-подходящ за вас, ще зависи от проблема, който се опитвате да разрешите.

Някои анализи са прости. Например, обучен професионалист (често физиотерапевт) ви наблюдава как се изправяте от седнало положение, изминавате определено разстояние и се връщате на мястото си.

Той измерва качеството на вашето движение и времето, необходимо за него. На по-възрастните хора често се дават шест минути да извървят възможно най-голямо разстояние.

Клиничните лаборатории, като Heiderscheit, пък са оборудвани с бягащи пътеки, свързани с камери и сензори, които улавят и пресъздават вашите движения.

Но някои пациенти се изпращат да бягат навън с прикрепени сензори, особено ако имат проблеми със спринта или промяната на посоките по време на бягане.

Отскоро и изкуственият интелект следи хорските походки. Един пример за това е OneStep - цифрова платформа в услуга на здравните специалисти. Пациентите им изтеглят приложението OneStep на телефона си, след което го поставят в джоба, където то непрекъснато следи движението им.

„Ние разглеждаме скоростта на походката, ритъма – броя на стъпките в минута, дължината на стъпката, времето, през което двата крака са на земята, стойката и други“, казва Стефани Уейкман, физиотерапевт и директор по клиничните операции в OneStep.

Освен че позволява на здравните специалисти да проследяват как напредва възстановяването или физическата терапия на дадено лице, приложението може да ги предупреди за други потенциално сериозни проблеми, казва Уейкман.

„Ако някой има много бавна скорост на вървене, стъпките му са много къси, а времето, в което и двата крака са на земята, много дълго, това може да ни алармира за болестта на Паркинсон“, допълва експертът. „Това не е абсолютен предвестник, но може да е знак за тревога.“

При пациентка, използваща OneStep плюс упражнения, назначени от физиотерапевт, се оказва, че скоростта на ходене и физическата активност рязко са намалели. Терапевтът открива, че жената е в депресия след смъртта на близък приятел.

Кога да анализирате походката си?

Ако имате нараняване или болка, за която подозирате, че може да е свързана с походката ви, може да е полезно да я анализирате с физиотерапевт - това са специалистите по проблеми с движението на тялото.

Ако се интересувате от анализ на походката, за да подобрите атлетичните си постижения или да предотвратите нараняване, трябва да знаете, че подобни диагностики не струват малко. Цената им зависи от продължителността на сесията, използваното оборудване и други променливи.

Редовен анализ

Независимо дали сте опитен спортист или просто ходещ, и Хайдершайт, и Уейкман съветват да анализирате походката си редовно.

„Бих се радвал, ако анализът на походката е част от програмата за възстановяване на всеки с операция на коляно, глезен или бедро“, казва Хайдершайт. „Тя ще става все по-масова, защото технологията бързо напредва.“

„Мобилността е нещо като извор на младостта“, допълва Уейкман. „Ако искаме да поддържаме здравословен и качествен живот, трябва да сме много загрижени за нашата мобилност.“