Цените на златото може да скочат до 3 000 долара за тройунция, а на петрола до 100 долара за барел в следващите 12 - 18 месеца вследствие на всеки от три възможни катализатора, прогнозират от Citi.

Ценният метал, който в момента се търгува на цена от около 2 016 долара за троуйунция, може да поскъпне с около 50%, ако централните банки бързо увеличат покупките си, ако има стагфлация или в случай на глобална рецесия, казва пред CNBC Аакаш Доши, ръководител Изследвания на суровини за Северна Америка в Citi.

Златната треска на централните банки

“Най-вероятният алтернативен път към цена от 3 000 долара за тройунция злато е бързото ускоряване на съществуваща, но бавно движеща се тенденция – дедоларизацията на централните банки в развиващите се пазари, която води до криза на доверие към щатския долар,” казват анализатори на Citi, сред които и Доши.

Това би могло да удвои изкупуването на злато от страна на централните банки, предизвиквайки потреблението на бижута като най-големия двигател за търсенето му, пояснява Доши.

Покупките на злато от страна на централните банки “се ускориха до рекордни нива” в последните години, тъй като те се опитват да диверсифицират резервите и да ограничат кредитния риск, казват от Citi.

Централните банки на Китай и Русия са лидери на този пазар, а Индия, Турция и Бразилия също увеличават придобиването на кюлчета. Централните банки по света отчитат две поредни години с нетни покупки на злато от по над 1 000 тона, съобщиха през януари от Световния съвет по златото.

“Ако това количество се удвои много бързо до 2 000 тона, ние смятаме, че би било много положителен знак за цената на златото,” казва Доши.

Глобална рецесия?

Друг катализатор, който би могъл да повиши цената на златото до 3 000 долара, би била “дълбока глобална рецесия”, която би могла да накара Федералния резерв да понижи лихвите бързо.

Цените на златото имат обратнопропорционална връзка с лихвените проценти. С падането на лихвите златото става по-привлекателно, в сравнение с активите с фиксирана доходност, като облигации, които биха генерирали по-слаба възвръщаемост в среда с ниски лихвени проценти.

Основната лихва на Фед е на ниво между 5.25% и 5.5% от юли 2023 г., което е най-високото от януари 2001 г., когато скочи до 6% след спукването на дотком балона. Пазарите очакват Фед да понижи лихвите през май или юни.

Евентуална стагфлация, която представлява повишаваща се инфлация, забавящ се икономически растеж и нарастваща безработица, би могла да е друг катализатор, въпреки че, според Доши, вероятността от подобен сценарий е много малка.

Златото е считано за актив убежище и се представя добре в периоди на икономическа несигурност, когато инвеститорите се отдръпват от по-рисковите активи, като акциите.

Ако бъдат изключени тези потенциални катализатори, от Citi запазват основната си прогноза за цена на златото от 2 150 долара за тройунция през втората половина на 2024 г. и малко над 2 000 долара през първото полугодие.

Ново рекордно ниво може да бъде достигнато към края на 2024, според Доши.

Цена на петрола от 100 долара за барел?

Друг алтернативен сценарий в доклада на Citi е цената на петрола отново да стане трицифрена.

Катализаторите за достигането на цена от 100 долара за барел включват по-големи геополитически рискове, по-големи ограничения на производството от страна на ОПЕК+ и нарушения на доставките от ключови региони за добив на суровината, казва Доши.

Продължаващият конфликт между Хамас и Израел не се отрази на добива или износа на петрол, като единственият значителен ефект са нападенията на бунтовниците хутити от Йемен срещу петролни танкери, които преминават през Червено море.

Ирак, която е основен производител на суровината, беше засегната от конфликта, а по-нататъшната му ескалация може да навреди и на други големи доставчици от ОПЕК+ в региона, казват от Citi.

Напоследък напрежението нараства на границата между Израел и Ливан, което поражда опасения, че войната в Газа може да се разпространи и на други места в Близкия изток.

Доши казва, че Ирак, Иран, Либия, Нигерия и Венецуела са уязвими на нарушения в доставките, като налагането на по-строги санкции от страна на САЩ срещу Иран и Венецуела също е възможно.

Не могат да бъдат изключени и други геополитически рискове, като руското предлагане на петрол, ако Украйна атакува руски рафинерии с дронове, смятат анализаторите на Citi. Основната им прогноза за цената на петрола е около 75 долара за барел за годината, според Доши.

Априлските фючърси на брента се търгуват на ниво от 83.56 долара за барел, докато мартенските на щатския лек суров петрол (WTI) са на ниво от 79.13 долара за барел.