Зарядни станции за бързо зареждане на електромобили пуска на пазара Schneider Electric. От гамата EVlink DC Pro, те са с мощности от 120 до 180 kW и са предназначени за търговски и други обществени сгради.

Анализи на компанията показват, че с експанзията на електрически задвижваните автомобили, включително plug-in хибридите, около 90% от всички зарядни станции ще бъдат инсталирани в сгради – както жилищни, така и обществени.

Огромният процент от зарежданията ще се правят именно на място в сградите, където водачите спират с друга основна цел, а не както на бензиностанция – специално за да заредят.

Стремежът ще бъде услугата по зареждане да може да се предостави без загуба на време, докато собственикът на автомобила следва дневния си график.

Същевременно, това ще увеличи разхода на електроенергия в сградите с до 35%, което ще наложи още по-ефективна консумация и по-прецизно измерване.

Зареждането вкъщи или на работно място, където престоят ни е над 4 часа и съответно автомобилът остава включен дълго време, се осъществява през АС зарядна станция, работеща с променлив ток, преобразуван от самия електромобил.

DC решенията, които представят от компанията сега, подават прав ток направо към батерията на автомобила. Това осигурява бързо запълване на 80% от капацитета на батерията в рамките на само 15-20 минути, в зависимост от капацитета ѝ и алгоритъма на зареждане на автомобила.

Всичко това определя станциите от серията DC Pro като точното решение за търговски сгради, ресторанти, магазини, дори болници или музеи, където прекарваме по-малко време.  

Станциите от новата гама на Schneider Electric са оборудвани с големи 10.4-инчови тъч дисплеи, които показват цялата необходима информация – колко е подадената енергия, на колко процента е заредена батерията на автомобила, както и колко е дължимата сума.

Работата им с общоприетия протокол ОСРР1-6 осигурява безпроблемно свързване към трети технологични решения, включително билинг системи.

Компаниите-оператори на зареждане имат възможността да поставят своя QR код на самия дисплей на станцията, като това отменя нуждата от стикери и други подобни решения, които могат да бъдат лесно компрометирани.

Всяка от новите станции има възможност на две дължини на зарядния кабел – 3.5 или 7 метра, и е оборудвана с по два кабела, което дава възможност за зареждане на два автомобила едновременно.

Разпределението на заряда в тези случаи е динамично и се определя не само от мощността на станцията, но и от нуждата на всеки от двата автомобила.

Станциите са фабрично оборудвани с 4G модем и WiFi връзка, като допълнително имат и възможност за LAN връзка. Чрез конролера EV Charging Expert те могат да участват в по-голяма архитектура и да бъдат интегрирани в сградно и/или енергийно управление, както и към трети тип системи.