Най-опасният активен вулкан в Мексико изхвърли огромни стълбове пепел и дим, които наложиха прекратяване на полетите в близост. Попокатепетъл се намира в централната част на страната, между щатите Морелос, Пуебла и Мексико.

Националната служба по гражданска защита съобщава за падане на пепел в Мексико Сити и околния регион, разположен на около 72 километра югоизточно от вулкана.

От Мексиканския национален център за предотвратяване на бедствия са регистрирали 77 изхвърляния на пепел и дим, като е издадено второ ниво на вулканична заплаха. То изисква вземане на превантивни мерки и спазване на разстояние.

Някои авиокомпании пък трябваше да отменят полетите си от международното летище Benito Juárez в Мексико Сити, съобщава CNN.

Около 25 милиона души живеят в радиус от 96 километра от вулкана, но службите по гражданска защита смятат, че в момента няма „риск за населението“.

Вулканът беше в латентно състояние в продължение на десетилетия до изригването му през 1994 г. Оттогава тътненето му е станало част от ежедневието на живеещите наблизо.

През 2019 г. Попокатепетъл изригна 14 пъти за една нощ. После миналия май той изхвърли толкова пепел, че летището в Мексико Сити отмени стотици полети.

Властите в няколко щата преустановиха присъствените учебни занятия и предупредиха жителите да се подготвят за евакуация – въпреки че вулканичната активност, в крайна сметка, се забави.