Ултрабогатите търсят по-добър начин на живот и солидна инвестиция, когато става въпрос за закупуването на следващия им дом, сочи ново проучване.

Една трета от ултрабогатите американци (тези с лично състояние, оценявано на най-малко 30 млн. долара), планират да закупят жилищен имот през тази година, според доклад на Douglas Elliman и Knight Frank. Средностатистическият ултрабогаташ вече притежава четири жилищни имота, а една четвърт от имотния му портфейл се намира извън неговата държава.

Когато става въпрос за приоритети при следващата голяма покупка, ултрабогатите поставят “начина на живот” и “инвестицията” в челото на списъка, след което идват данъците и сигурността.

Пазарът на луксозни жилища бе засегнат от много от същите фактори, които влияят на останалата част на имотния пазар, като слабо предлагане, бавни продажби и повишаващи се цени, но ултрависокият клас имоти се представя малко по-добре. Миналата година в САЩ са осъществени 34 продажби на жилищни имоти с цена от над 50 млн. долара, което е по-малко в сравнение с 2022 г. (45), но е доста над нивата от годините преди пандемията.

Със стабилизирането и евентуалното понижаване на лихвените проценти през тази година, имотни експерти твърдят, че има ранни признаци, че предлагането на луксозни имоти може да се увеличи, което да доведе до повече продажби.

“Ако станем свидетели на промяна в паричната политика към по-ниски лихви или поне на по-голяма увереност, че инфлацията се движи в правилната посока, мисля че предлагането на пазара отново ще започне да се увеличава,” казва Лиъм Бейли, партньор и глобален ръководител изследвания в Knight Frank.

В доклада се прогнозира, че най-добре представящият се пазар на луксозни имоти по отношение на ръста на цените в САЩ ще бъде Маями, с очаквано увеличение от 4%. Ню Йорк се нарежда на второ мястo с очакван ръст в цените на луксозните имоти от 2%, следван от Лос Анджелис с 1%.

В световен мащаб водещият пазар за луксозни имоти по ръст на цените се очаква да бъде Окланд, Нова Зеландия, където прогнозата е за 10% поскъпване на луксозните имоти през 2024 г. Мумбай се нарежда на второ място с 5.5%, следван от Дубай (5%), Мадрид (5%), Сидни (5%) и Стокхолм (4.5%).

През миналата година цените на водещите 100 пазара на луксозни имоти в света отчетоха солидно средно увеличение от 3%. Най-добре представилият се пазар на луксозни имоти бе Манила, Филипините, с 26% скок на цените, което отчасти се дължеше на инвеститори, които бягат от Хонконг и Китай. Дубай се нарежда на второто място с 16% поскъпване на луксозните имоти, следван от Бахамските острови с 15% и португалския район Алгарве с 12%.

Сред най-лошо представилите се пазари на луксозни имоти през миналата година бяха Ню Йорк, където цените се понижават с 2% и Сан Франциско, където те остават почти без промяна. С най-много в света луксозните имоти поевтиняват в Оксфорд, Великобритания, където понижението е от 8%.

Бейли казва, че ултрабогатите американци поглеждат все повече към чужбина. Купувачите от САЩ вече са лидери при покупките на ултрапрестижни имоти в Лондон, (с цена от над 10 млн. долара). Те също така са все по-активни в Европа.

“Те вече имат доста голямо присъствие, което вече е много по-забележимо в Италия, Франция и най-вече Португалия в сравнение с преди,” казва Бейли. “Мисля, че американските купувачи вече изпитват много по-голямо удоволствие от това да проучват и да обмислят алтернативи”.

Въпреки това с 1 млн. долара вече не може да се купи толкова луксозна жилищна площ както в САЩ, така и в чужбина. В Монако, където е най-скъпият имотен пазар в света, срещу 1 млн. долара може да се сдобиете с 16 кв. м. първокласен недвижим имот, според доклада. В Аспен, Колорадо тази площ е близо 20 кв. м., а в Хонконг – 22 кв. м. При това положение Ню Йорк изглежда доста изгодно предложение, тъй като там 1 млн. долара осигуряват средно 34 кв. м. жилищна площ в луксозен имот.