Западните европейски държави се стремят да намалят енергийната си зависимост от Русия от началото на войната в Украйна, но когато става въпрос за природен газ, те заменят все повече доставките по газопроводите от страната с нейния втечнен природен газ (LNG).

Анализ на Reuters установява, че над една десета от руския газ, който преди се транспортираше с газопроводи до ЕС, е заменен от LNG, доставян до пристанища в съюза. Този ръст се дължи отчасти на отстъпки в цената, твърдят източници от газовата и от индустрията за търговия със суровини.

Миналата година частната руска компания Новатек е продавала товари на намалени цени в ЕС, които са били отхвърлени в други части на света, докато държавната Газпром е увеличила износа от новия си LNG проект Портовая, неутрализирайки намаляващите доставки по газопроводи на Запад.

Испания, която е дом на най-много терминали за внос в ЕС и която преди не е внасяла руски газ по тръбороводи, се е превърнала във водещия реекспортьор на руски доставки по море.

Статистически данни от ЕС и изчисления на Reuters сочат, че увеличеният внос на LNG е повишил дела на руския газ в доставките за ЕС обратно до около 15%, след като доставките по газопроводи от Газпром паднаха от 37% на 8.7% от доставките на газ за ЕС след началото на войната.

Русия е изпратила над 15.6 млн. метрични тона руски LNG до пристанища в ЕС миналата година, според данни на компанията Kpler, което представлява леко увеличение, в сравнение с 2022 г., както и скок от 37.7%, в сравнение с 2021 г.

Това увеличение не нарушава европейското законодателство. Западните правителства наложиха санкции върху петрола след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., но не направиха същото за природния газ.

Вместо това Европейската комисия призова за доброволно спиране на целия внос на руски горива до 2027 г.

Преминаването от газопроводи към LNG обаче оказва сериозно влияние върху околната среда, тъй като за всички стъпки от процеса по добива и транспорта на втечнения газ е необходима енергия – тенденция, което е в противоречие с целта на ЕС за постигане на нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.

Произходът става невидим

Данните за доставките показват само предишните дестинации на товарите, но не и първоначалния им произход.

Това означава, че втечнен природен газ, който пристига в Белгия, Франция, Испания и Нидерландия, губи руския си етикет, преди да бъде транспортиран във вътрешността на съответната страна или натоварен на други кораби.

В края на 2023 г. независими трейдъри са продавали руски количества газ на испанския пазар с отстъпка от 1 евро на мегаватчас, в сравнение с европейския бенчмарк TTF, казват пред Reuters източници индустрията.

Това се равнява на спестени близо 920 000 евро за товар на стойност 41 млн. евро по спот цени, показват изчисления на Reuters. Тази година има отстъпка от между 30 и 50 евроцента, според същите източници.

Данните за продажбите са частни, но сателити, следящи кораби, показват, че четири швейцарски търговски компании са купили и продали 1.3 метрични тона руски втечнен газ през миналата година - Gunvor, MET, ENET и DXT.

Това включва и товар, който първоначално е бил предназначен за Аржентина, преди опасения относно финансовите санкции срещу Русия да спрат продажбата.

Големи испански енергийни компании, сред които Repsol, Cepsa, Endesa и Iberdrola, са заявили, че не купуват директно руски газ. Главният изпълнителен директор на Endesa Хосе Богас обаче не изключва той да си е проправил път до количествата, които са купувани от трети страни.

Испанската Naturgy, френската TotalEnergies и британската Shell уточняват, че са задължени да плащат минималните количества газ по своите дългосрочни договори, независимо дали го вземат или не.

Руският внос промени енергийния профил на Испания и ЕС. Внесените през 2023 г. от Русия 5.08 милиона тона са надхвълили леко общото количество газ, което Испания е изнесла за 21 държави по света, сред които и страни членки на ЕС.

Обръщане на потоците

До февруари 2022 г. по-голяма част от газа, който Русия доставяше за Европа, пристигаше по газопровода Северен поток в Германия. Сега той пристига по западната периферия на Европа и си пропрява път навътре в континента, обръщайки предишните потоци от изток на запад.

Внесените през миналата година от Франция 3.6 милиона тона руски втечнен газ представляват 41% от нетния й износ.

Когато се добавят и количествата, изпратени на изток от Португалия и Испания, всичкият газ доставен по газопроводи от Франция за Белгия и Германия и близо половината от количествата, изпратени за Швейцария и Италия, може да се припише на руския LNG, показват данни на мрежовите оператори.

Белгия е внесла около 4.8 милиона тона руски втечнен газ, което е близо два пъти повече от количествата, които е транспортирала към Нидерландия. Около 0.7 милиона тона са влезли през нидерландски терминали.

Тези изчисления не включват трансбордирането, при което втечненият газ сменя корабите в пристанище в ЕС, преди да отплава. Германия, която вече не внася директно газ от Русия, е крайната дестинация.

Миналата година страната е внесла 48.6% от своя газ по газопроводи от Белгия, Франция и Нидерландия. Около 13.7% от природния газ в германската мрежа може да е руски при сценарий, според който тези страни са препращали възможно най-много LNG от Новатек.

Реално обаче количествата вероятно са по-малко, след като бъдат отчетени националното потребление и миксовете от доставки.

Затруднения с ограничаване на зависимостта

С увеличаването на дела на руския LNG, въздействието изпъква най-вече в Гърция. Страната намали потреблението на газ и ограничи вноса на руски газ по тръбопроводи с 20%.

Тъй като обаче доставките на LNG от Газпром са нараснали над четири пъти, делът на руския газ в предлагането в Гърция е достигал 47% през миналата година, в сравнение с 36% през 2022 г., според данни на мрежовия оператор DEFSA.

Гръцката държавна компания DEPA подаде жалба за арбитраж срещу Газпром, отчасти базирана на данни, които показват, че тези продажби на LNG на гръцки конкуренти са били със сериозни отстъпки, в сравнение с договорната цена за газопровода на DEPA.

От този месец страни от ЕС могат законно да забраняват на руски фирми да резервират техен инфраструктурен капацитет за доставки на LNG. Големи вносители, като Испания и Белгия, обаче заявиха, че вероятно няма да го направят.