Цените на природния газ паднаха на фона на свръхпредлагането в световен мащаб, след като зимата се оказа по-топла от очакваното.

Неотдавнашният бум при втечнения природен газ (LNG) повиши цените и печалбите, предизвиквайки вълна от инвестиции в сектора.

В момента се изграждат мощности с капацитет над 150 млн. тона LNG годишно, което представлява “рекордна вълна на разрастване,” посочват от Morgan Stanley. За пазара, който в момента възлиза на над 400 млн. тона годишно, това е “значителен ръст на предлагането.”

“Очакваме свръхпредлагането на пазара на природен газ да достигне най-високите си стойности от няколко десетилетия насам в идните години,” казват анализатори на Morgan Stanley.

Цената на природния газ в момента е 1.83 долара за MMBtu (милион британски термични единици), като се понижава с около 22% от началото на годината. По-топлата от очакваното зима намали търсенето на отопление, а оттам и на газ, в ключови страни консуматорки на LNG.

“Глобалните цени на природния газ се движат надолу благодарение на по-меката зима в райони от Северното полукълбо, като САЩ, Европа и Северна Азия,” казва пред CNBC Зи Ксин Чонг, който отговаря за азиатските газови пазари в S&P Global.

В резултат на това се стигна до по-големи от запаси от обикновеното, което пък оказа “сериозен ефект върху цените”, които се движат надолу от октомври, допълва той.

САЩ - най-големият потребител на LNG в света, отчете най-топлата си зима, откакто се води статистика. Европа записа втората си най-гореща зима, а средната температура в Япония беше с 1.27 градуса по-висока от обичайното, като това е втората най-топла зима в страната.

На месечна база спот цените на природния газ паднаха до рекордно ниска стойност от 1.72 долара за MMBtu през февруари. По-ниските цени може да представляват възможности за някои страни.

Какво означава това за отделните държави?

“Страните в Европа определено ще се облагодетелстват най-много от тези ниски цени,” казва Чонг.

След ограничаването на предлагането от страна на Русия, европейският внос на LNG нарасна до 35% общия газов микс на континента, по-голяма част от който се купува по спот цени. Това означава, че по-ниските цени помагат за поддържане на достъпен внос на горива.

Някои от другите ключови бенефициенти са Индия и Югоизточна Азия, казват от Morgan Stanley. По-ниските цени на LNG облагодетелстват Индия и Тайланд с най-много, тъй като вносният газ съставлява 30 - 50% от техните енергийни доставки.

Търсенето на газ в Индия е сред най-еластичните, което означава, че потребителите купуват повече с падането на цените. Тайланд е един от водещите потребители на глава от населението сред развиващите се икономики.

Големият капацитет за съхранение на LNG в световен мащаб вещае низходящ тренд за цените, но старши анализаторът в Rystad Energy Лу Минг Панг казва, че търсенето може да нарасне с привличането към пазара на второстепенни и очертаващи се нови играчи - като Китай.

“Всички тези фактори изглежда сочат към формирането на дъно,” казва Чонг.