През последния четвърт век отдалечена част на Югозападна Нова Зеландия е осигурила убежище без хищници на застрашени видове, включително единствения в света нелетящ папагал и гущер, който не се среща никъде другаде на Земята.

Чалки - скалист, но тучен остров с площ от 5 квадратни км в национален парк Фиордланд на тихоокеанската нация, е дом на ендемичния сцинк те какаху (Te Kākahu на новозеландски), емблематичното малко петнисто киви и какапо (kākāpō на новозеландски) - единствения папагал в света, който не може да лети и от който са останали едва 250 представители в природата.

Така че през август 2022 г., когато природозащитници на острова идентифицират една мъжка сибирска белка (или хермелин) - подобен на невестулка бозайник, който се среща в Евразия и Северна Америка и ловува различни животни и птици, те знаят, че трябва да действат, за да спасят деликатната екосистема - дори и това да струва малко състояние.

Департаментът по опазване на природата (DOC) на страната започва голяма операция за биосигурност, включваща експерти по улавяне с капани, кучета, камери за проследяване, хеликоптери и лодки.

Нужни са осем месеца, за да хванат и убият хищника, което се смята за голяма победа, разказва CNN. Операцията е струвала близо половин милион новозеландски долара (около 300 000 долара).

Сумата предизвиква смут в социалните медии, но организаторите на операцията не смятат, че е прекалена. Според тях, бездействието е щяло да струва по-скъпо – с потенциално опустошително въздействие върху какапо, а алтернативните разходи биха били в милиони.

Инвазивен хищник

Заедно с невестулките и поровете, белките биват заселени на територията на Нова Зеландия в края на 19 век, за да контролират зайците, които унищожават пасищата.

Те обаче имат опустошително въздействие върху уникалния птичи живот на страната, като са замесени в изчезването на няколко подвида. Хищниците убиват около 25 милиона птици в Нова Зеландия годишно, като около 4000 местни вида са застрашени от изчезване, според властите.

В опит да ги защити, Нова Зеландия е похарчила повече от 300 милиона долара от 2016 г. насам, преследвайки целта си за страна без хищници до 2050 г. В рамките на програмата правителството планира да унищожи плъхове, опосуми, невестулки, порове - и досадната белка.

„Белката е малък, енергичен и много ефективен убиец на местни птици и гущери“, казва професорът от Университета на Уайкато Каролин М. Кинг. „Те са достатъчно гъвкави, за да влязат в дупките на зайци и плъхове или дори в куполните гнезда на малки птици.“ Освен това са и способни плувци.

Според Кинг, почти половината от белките могат да плуват без прекъсване „повече от час“, което предполага „постоянен риск от периодични посещения или нахлувания на представители на вида“ на острови в обхват от 3 до 5 км от брега на континента.

Това включва и остров Чалки. „Възможно е да е доплувала до острова или да се е качила на стоп“, смятат експертите за вече скандално известния нарушител.

Чалки и съседните острови Пасаж са свободни от хищници от 1999 г. след първата в историята кампания за унищожаване на белки.

 „Ако изкореним напълно белките от Аотеароа (Нова Зеландия), премахваме разходите за операции срещу тях и нашата дива природа може да процъфтява заедно с нас“, посочват експертите.