Английският изобретател сър Хенри Бесемер, известен със своя новаторски процес на производство на стомана, който все още носи неговото име, страда от тежка морска болест.

Въпреки че е един от най-изтъкнатите изобретатели на Втората индустриална революция, Бесемер не е имунизиран срещу личните неразположения.

С над сто изобретения в областта на обработката на желязо, стомана и стъкло на негово име, повечето от които със забележителен успех, опитът му да създаде кораб, който да облекчи хроничната му морска болест, обаче завършва с провал.

След особено мъчително пътуване от Кале до Дувър през 1868 г., по време на което Бесемер е на практика неработоспособен, изобретателят решава да построи кораб, чиято пътническа кабина да остане незасегната от вълнението на морето.

За да постигне това, Бесмер измисля пионерско решение: окачване на кабината, наречена Saloon, на карданни подпори и механично поддържане на хоризонталната й позиция с помощта на сложна система от хидравлични цилиндри.

За разлика от съвременните системи за стабилизиране, оборудвани с автоматични механизми, дизайнът на Бесемер разчита на кормчия, който ръчно да управлява хидравликата, като същевременно наблюдава нивелира.

След провеждане на успешни изпитания с умален модел, Бесмер създава компанията Bessemer Saloon Ship Company, натоварена с оперирането на параходи между Англия и Франция.

Осигурявайки капитал от £250 000, дружеството финансира изграждането на SS Bessemer, привличайки известния военноморски конструктор Едуард Джеймс Рийд като негов главен дизайнер.

Параходът Bessemer е с дължина 106 и ширина на палубата 12 метра, със задвижване, осигурено от два чифта гребни колела. Неговият вътрешен салон - просторна кабина, простираща се на дължина от 21 метра, 9 метра на ширина и с таван, издигащ се на 6 метра височина от пода, е свидетелство за разкош.

Пълен с удобни седалки, богато украсени прегради, спираловидни колони от резбован дъб и позлатени панели с ръчно рисувани стенописи, салонът излъчва лукс, предлагайки на пътниците нотка елегантност през техния преход през Ламанша.

За съжаление, амбициозната визия на Бесемер остава неосъществена. Нещастие засенчва бъдещето на изобретението му от самото начало.

Малко след пускането му на вода свирепа буря изтласква кораба на брега в Хъл. През април 1875 г., по време на частно пробно пътуване от Дувър до Кале, корабът се сблъсква с кея на пристигане, което води до повреда на едно от гребните колела.

Въпреки тези неуспехи, плавателният съд се отправя на първото си и единствено публично плаване през май 1875 г. Въпреки това, прочутият люлеещ се салон - негова ключова характеристика, не приема пътници.

При пристигането си в Кале корабът отново се сблъсква с кея, което задълбочава проблемите му.

Втората катастрофа е последният удар за Bessemer Saloon Steamboat Company, разбивайки доверието в нея безвъзвратно. Разочарованите инвеститори оттеглят подкрепата си, което ускорява смъртта на компанията и води до закриването й през 1876 г.

След друг инцидент SS Bessemer е продаден за скрап, но не и преди неговият дизайнер Рийд да организира премахване на салонната кабина. Това луксозно пространство намира нов дом в резиденцията му в Суонли, където се превръща в билярдна зала.

По-късно, когато домът на Рийд става колеж, салонът намира ново предназначение като зала за лекции. По време на Втората световна война обаче сградата е ударена от бомба, което води до пълното унищожение на някогашната грандиозна кабина Saloon.