Венецуела се присъединява към списъка на държавите, които въвеждат ограничения върху добива на криптовалути поради огромния разход на електроенергия, съобщава Coin Telegraph. 

Министерството на електроенергията на страната разкрива планове за изключване на т. нар. "ферми" за добив на криптовалута от националната мрежа. Целта е да се регулира прекомерното потребление на енергия и да се гарантира стабилно електрозахранване за населението.

Публикация на Националната криптоасоциация на Венецуела в социалната платформа X заявява, че крипто "копаенето" на практика ще бъде забранено във Венецуела.

Този ход идва, след като наскоро полицията в страната конфискува 2000 устройства за добив на криптовалута в град Маракай в рамките на антикорупционна инициатива.

Министерството подчертава необходимостта от предлагане на ефективна и надеждна електрическа услуга в цяла Венецуела чрез елиминиране на напрежението, причинено от "криптофермите" с висока консумация на енергия. Според служителите, тези мерки са от съществено значение за стабилизиране на националното електроснабдяване, което страда от сериозни проблеми през последното десетилетие.

Страната преживява чести прекъсвания на тока, особено от 2019 г. насам, които се отразяват тежко върху ежедневието на жителите и цялостната икономическа дейност.

Добивът на криптовалута има големи изисквания за електроенергия. В отговор някои страни, като Китай и Казахстан, въведоха строги разпоредби, а в някои райони и категорични забрани, на практиката.

Ходът на венецуелското правителство срещу добива на криптовалута е част от по-голям антикорупционен натиск, който доведе до ареста на няколко висши служители в страната. 

Това обаче не е първият акт на Венецуела срещу криптосектора. През март 2023 г. енергийният доставчик на страната затвори съоръжения за криптодобив в цялата страна, като част от разследване за корупция, включващи държавната петролна компания.

Главният прокурор на Венецуела Тарек Уилям Сааб каза по това време, че правителствени служители са управлявали паралелни петролни операции с помощта на националния криптоотдел.