Насилието и тормозът на работното място продължават да се срещат често, дори и в наши дни. Около 1 на всеки 5 работници по света твърдят, че са преживели такова, според изследване на Международната организация на труда, цитирано от Fast Company. 

В САЩ повече от 2 милиона служители се сблъскват с насилие на работното място всяка година, като това са само случаите, за които се съобщава. Ефектите от насилието на работното място са дълбоки, включително физическо и емоционално страдание, унищожени кариери и вреда за компаниите и обществото.

А икономическа цена е огромна. Въпреки че оценките се различават, изследователите са определили цената на насилието на работното място на цели 56 милиарда щатски долара годишно, с уговорката, че вероятно има значително подценяване. 

Как се дефинира насилието на работното място? 

Конвенция № 190 на Международната организация на труда определя „насилието и тормоза“ заедно като "действия, които водят или има вероятност да доведат до физическа, психологическа, сексуална или икономическа вреда“.

Никоя индустрия не е свободна от насилие, но проблемът преобладава в сектора на услугите. През 2021 г., например, са докладвани 10 490 насилствени престъпления в ресторантите в САЩ. Анализ на Националната ресторантьорска асоциация установява, че 37% от жените и 14% от мъжете в индустрията са били сексуално тормозени.

В същото време 53% от хотелските работници са преживели тормоз на работното място. От 2018 г. до 2020 г. броят на нападенията в магазини за хранителни стоки е нараснал с 63%, докато нападенията в магазините за смесени стоки са се увеличили със 75%. Междувременно, 3 от 4 здравни работници съобщават, че са били изложени на насилие на работното място.

Какво могат да направят компаниите? 

Анкета на застрахователната компания Liberty Mutual от 2001 г., проведена сред мениджъри, показва, че всеки долар, инвестиран в подобряване на безопасността на работното място, спестява на фирмите приблизително 3 долара в дългосрочен план.

Потенциалът за спестяване на разходи е илюстриран и в друг доклад на Liberty Mutual, публикуван около две десетилетия по-късно. Той установява, че насилието на работното място е струвало на сектора на здравеопазването и социалните услуги близо половин милиард долара само през 2022 г.

Въпреки този факт, само около 30% от предприятията са създали програми за безопасност и здраве, според данните на Министерството на труда на САЩ. С други думи, компаниите са готови да отделят милиарди долари, за да се справят с последиците от насилието, включително съдебни дела, застрахователни искове, текучество на персонала и имуществени щети, но не са склонни да инвестират в превенция.

Добрата новина е, че насилието на работното място вече се признава като важен проблем за общественото здраве. В много случаи индустрията и правителството приемат проблема изключително сериозно. 

Възможности и решения 

Няколко големи проучвания разглеждат ефективността на различни интервенции срещу насилието на работното място. Чрез прилагане на превантивни мерки, като програми за обучение, ефективни системи за докладване и редовни оценки на риска, както и чрез поддържане на здравословна работна среда, организациите могат значително да намалят заплахата от насилие на работното място.

Изследванията показват, че многообразието, равнопоставеността, приобщаването и принадлежността на работното място помагат да се създаде усещане за безопасност и увереност, което насърчава сигурността.  

Също така е важно да компаниите да разполагат с данни за проблема. За съжаление, статистиката за насилието на работното място често се изолира от индустрията, дори на ниво компания, и липсват подробности за важни фактори, като пол, възраст и увреждане на пострадалите. Без по-добро събиране на данни, и изследователите, и мениджърите ще продължат да не разбират проблема напълно.

Необходими са сериозни културни промени, за да се сложи край на тормоза и насилието в обществото, включително на работното място, пише още Fast Company. Но такава промяна е възможна и не е необходимо печалбата да идва за сметка на човешкото благополучие (или обратното).