Докато гледат как посред бял ден трима маскирани мъже разбиват магазин за луксозни часовници в престижния район на Токио - Гинза, някои минувачи предполагат, че са свидетели на заснемането на телевизионна продукция или филм.

Обирът през май 2023 г. обаче е истински. Той е извършен от група тийнейджъри на възраст между 16 и 19 г., които са вербувани онлайн и са част от нов престъпен феномен, наричан от властите в Япония токурю.

Той набира сила, докато влиянието на клановете на японската мафия якудза намалява.

Кои са токурю?

Терминът е съставен от японските символи за “анонимен” (токумей) и “течност ” (рюдо) и се отнася до специално формирани групи за извършване на престъпления, при които отделните членове често не се познават помежду си или не познават тези, които планират или координират действията им.

Те се различава от якудза и не са толкова йерархични, като обикновено имат по-свободна организационна структура над тези, които извършват престъпленията, които пък варират от обири и измами до нападения и убийства.

Повечето от арестуваните за подобни престъпления са вербувани онлайн за нещо, известно като ями-байто, или сенчеста случайна работа. Много от тях казват пред полицията, че срещу тях и техните семейства са отправяни заплахи, за да се гарантира, че ще продължат да се подчиняват на заповедите. Някои са казвали, че са вербувани през Instagram.

Тримата обирджии на магазина за луксозни часовници и техният предполагаем шофьор не са осъждани преди това. Въпреки че си тръгват със 74 часовника на стойност около 300 млн. йени (1.92 млн. долара), и четиримата са заловени около час по-късно, а цялата открадната стока е възстановена.

Един от обирджиите е 18-годишен безработен, който се признава за виновен и през септември е осъден на 4.5 години затвор. Други двама, на по 19 г., получават същата присъда на следващия месец, докато 16-годишният член на групата е изпратен в изправителен дом за непълнолетни.

Представител на тoкийската полиция казва пред Gendai Media:

“Зад тези млади мъже не стои якудза, а група за измами, съставена от организирани престъпни групировки и мними гангстери от района Канто около Токио”.

Колко голям проблем са те?

По данни на Националната полицейска агенция (NPA), в периода септември 2021 г. и февруари 2023 г. са арестувани над 10 000 души, които са класифицирани като токурю.

“Обирите като този, които се извършват на оживени места посред бял ден, достигнаха безпрецедентни нива. Полицията в цялата страна трябва да сътрудничи за бързото и ефективно разследване,” заяви Ясухиро Цуюки, ръководител на NPA малко след произнасянето на присъдите за кражбата на часовници през 2023 г.

През миналия месец полицията в префектура Фукуока на южния японски остров сформира екип от 100 души, който да се бори с нарастващата заплаха от токурю. Префектурата е бивша крепост на якудза.

Насилствените престъпления в Япония са рядкост, а десетките обири в страната в периода 2021 – 2023 г., при един от които загина 90-годишна жена, шокираха местното население.

Смята се, че обирите са осъществени от японска престъпна групировка, която действа от Филипините. Групировката е наречена Luffy на името на известен анимационен герой, използвано от един от лидерите ѝ в чат приложенията, като тя се занимава още с телефонни измами и изнудвания на японски бизнесмени, които работят в Манила.

Над 30 от членовете ѝ вече са екстрадирани в Япония, а някои от тях са под арест във Филипините. Сред тях има и бивши членове на якудза. Други токурю групировки сформират съюзи с традиционни гангстери и се подозира, че делят печалбите с тях.

Установено е, че подобни групировки действат още в Камбоджа, Тайланд и Виетнам – места, на които е известно, че е действала якудза.

Какво се случва с якудза?

След продължителните действия на властите срещу синдикатите на якудза, броят на техните членове е намалял до 20 400 през миналата година, след като достига пик от 180 000 през 60-те години на миналия век, тъй като по-старите поколения вече трудно изкушават млади мъже с обещания за лесни пари.

По-строгите закони, в това число и такива, насочени към компании с връзки с престъпни групировки, които някога развиваха дейност почти безнаказано, направиха престъпния живот по-непривлекателен. Членовете на якудза нямат право да откриват банкови сметки, да получават кредитни карти, да си правят застраховки или дори да подписват договори за ползването на услуги на мобилни оператори.

Вследствие на мерките от страна на властите, средната възраст на членовете на якудза постоянно се покачва. “Разбира се, застаряващото население на Япония е фактор, но якудза вече не е привлекателна опция за младите мъже,” казва пред The Guardian през 2020 г. Томохику Сузуки, автор и експерт по японската мафия.

“Те трябва да жертват много, за да живеят като гангстери, но срещу все по-намаляващи печалби.”