OpenAI планира да представи в понеделник своя онлайн търсачка с изкуствен интелект (AI), информира Reuters, позовавайки се на запознати източници, с което да засили конкуренцията с краля на онлайн търсенето Google.

Дата на представянето, която подлежи на промяна, не е обявявана преди. Bloomberg и Information съобщиха, че подкрепената от Microsoft OpenAI работи по търсачка, която да се конкурира с притежаваната от Alphabet Google и с AI търсачката на стартъп компанията Perplexity.

От OpenAI са отказали коментар.

Изявлението може да е насрочено ден преди началото на годишната конференция на Google I/O, на която технологичният гигант се очаква да представи редица нови продукти с изкуствен интелект, пише Reuters.

Търсачката на OpenAI е продължение на нейния основен продукт ChatGPT и дава възможност на чатбота да взема директно информация от мрежата и да включва цитати, според Bloomberg. ChatGPT е чатботът на OpenAI, който използва иновативните AI модели на компанията, за да генерира текстово съдържание по зададени инструкции.

Наблюдатели от индустрията отдавна определят ChatGPT като алтернатива за събиране на онлайн информация, макар че чатботът изпитва затруднения с предоставянето на точна информация в реално време от мрежата.

Преди време OpenAI интегрира чатбота в търсачката на Microsoft - Bing, за платени абонати. Междувременно, Google представи функционалности, базирани на генеративния AI в собствената си търсачка.

Алтернативи 

Стартъп компанията Perplexity, която е оценена на 1 млрд. долара, е основана от бивш изследовател в OpenAI и набра инерция, предоставяйки итерфейс за търсене с AI, който показва цитати и изображения, както и текст в отговорите си. Тя има 10 милиона потребители месечно, според блогпост на компанията от януари.

След пускането му в края на 2022 г. ChatGPT беше определен като приложението, което достига най-бързо 100 млн. активни потребители месечно.

Глобалният трафик към уебсайта на ChatGPT обаче имаше сериозни колебания през последната година и едва сега се завръща към върха си от май 2023 г., според анализаторската компания Similarweb, а компанията е поставена под натиск да разшири потребителската си база.