Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ) е разпределил над 1 млрд. лв. ресурси между 15 различни инструмента за периода 2014-2020 г.

Това обяви Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК в България по време на събитие, обобщаващо резултатите за предходния програмен период, приключил в края на миналата година.

Според нея, в предходните години са подкрепени над 3 500 крайни бенефициента. Чобанова заяви, че Фонд на фондовете има капацитет за управление на нови 2 млрд. лв. в периода 2021 – 2027 г.

Ефектът „Фонд на фондовете“ – макроикономически измерения

Ефектът с натрупване от 2019 до 2023 г. от изпълнението на финансовите инструменти върху БВП на страната е увеличение от 2.8% спрямо базисния сценарий, каза Бисер Петков, председател и представляващ член на УС на ФМФИБ АД.

Той обобщи, че най-голямо повишение има при частните инвестиции (+7.6%), заетостта се увеличава с 5.4 на сто, а частното потребление - с 3.4 на сто. Вносът на стоките и услугите нараства с 2.5 на сто, а безработицата се понижава с 2.6 пр. п.

Петков е на мнение, че в следващите години се очаква по-сериозен ефект върху износа, тъй като подкрепените компании ще могат да са по-конкурентноспособни след вложените средства.

Според изнесените данни, възложеният публичен ресурс на Фонд на фондовете за периода възлиза на 1.024 млрд. лв., а допълнително са привлечени 1.13 млрд. лв. частен ресурс. По този начин общите инвестиции в полза на крайните потребители достигат над 2.1 млрд. лв., еквивалентни на 1% от БВП на страната за 2023 г.

С поглед напред: Финансовите инструменти през програмен период 2021-2027 г.

В следващия финансов период активите под управление ще са над 1 млрд. евро, каза Павел Лисев, представляващ член на УС на ФМФИБ ЕАД. 

Според него, в следващите години ще е налице териториална насоченост на инвестициите, което означава, че те ще са насочени към по-слабо развитите райони на страната.