Ако финансовите пазари не грешат, лихвените проценти няма просто да останат високи тази година, а вероятно завинаги.

Завръщането на инфлацията означава, че ултраниските лихви са в историята. А пазарите сега отразяват един сценарий, в който дори неутралната лихва, която балансира икономиката в дългосрочен план след отчитане на иинфлацията, нараства, казват икономисти.

Трейдъри прогнозират, че лихвите в САЩ ще са около 4% в края на десетилетието - доста над дългосрочните очаквания от 2.6% на централните банкери. Прогнозите за еврозоната са за лихви от порядъка на 2.5%, което е над нивата в исторически план за блока.

Въпреки това, да се направи точна прогноза за това къде ще се установят лихвите е голямо предизвикателство за централните банкери и за инвеститорите. Много икономисти очакват неутралната лихва да е по-ниска, в сравнение с преди голямата финансова криза, но не са единодушни относно начина на изчислението ѝ, настоящото ниво и дали се повишава.

Главният икономист на BNY Mellon Investment Management Шамик Дар, който смята, че неутралната лихва, наричана често R-star, се е повишила, "се опасява, че това не е напълно отразено на пазарите на акции и имоти."

Ето пет фактора, които ще определят лихвите в по-дългосрочен план:

Плащането на сметките

Големите инвестиционни нужди - било то климатични или военни, и повишаващите се разходи за лихви ще поддържат високи нивата на държавни заеми. Икономистите спорят относно ефекта от повишаващия се дълг, но някои очакват, че нуждите от разходи ще повишат лихвите.

Бюджетните дефицити на развитите икономики в размер на 5.6% от БВП през 2023 г. са близо два пъти над нивата от 3% през 2019 г. и ще останат завишени при 3.6% през 2029 г., прогнозират от МВФ.

По-високите дефицити ще повишат премията, която инвеститорите искат, за да притежават държавни облигации, казва Ед Хъчинс, ръководител Лихвени операции в Aviva Investors.

Нарастването на производителността обаче се забави и потенциалният растеж е считан за слаб от двете страни на Атлантическия океан - фактори, които намаляват инвестициите, според икономистите.

"Това е аргумент в полза на по-малкото увеличение на неутралните лихви," казва портфейлният мениджър във First Eagle Investment Management Айдана Апио, който е бивш икономист от Федералния резерв.

Застаряващото население

Демографията е едно от най-несигурните неща, пред които са изправени дългосрочните лихви, казва Дар от BNY Mellon. Има съгласие по въпроса, че пренасищането със спестявания, подпомогнато от трупането на средства преди пенсия в богатите страни, е потиснало лихвите.

Това може да продължи - 16% от световното население ще бъде на възраст над 65 г. през 2050 г., в сравнение с 10% през 2022 г., прогнозират от ООН. Това вероятно ще се усети най-силно в Европа.

Съотношението на зависимите лица, в това число и пенсионерите, към работещите се увеличава. Това ще доведе до повишение на лихвите, тъй като свързаните с възрастта разходи намаляват спестяванията, казват икономистите Чарлз Гудхарт и Манож Прадхан.

Запълването на недостига на пенсии със заеми също би оказало натиск за повишаване на лихвите, казват от Nomura.

Затоплянето на планетата

Преценяването на икономическото въздействие от климатичните промени е други голямо предизвикателство.

Зеленият преход изисква огромни инвестиции, които може да повишат лихвите, смята Изабел Шнабел от Европейската централна банка (ЕЦБ), правейки сравнение с мащаба, необходим за възстановяването на Европа след Втората световна война.

Физическото въздействие от климатичните промени също крие риск от ръст на инфлацията и ценова волатилност. Те може да намалят световния БВП със 17% до 2050 г. Пораженията застрашават производителността и може да тласнат неутралната лихва надолу, според доклад на ЕЦБ.

По-скъпата чиста енергия може, в крайна сметка, да намали инвестиционното търсене, а оттам и лихвите, според МВФ.

Сьорен Раде, ръководител европейски изследвания в хеджфонда Point72, определя въздействието от климатичните промени върху лихвите като "голям отворен дебат".

"Имаме негативни сътресения, които на практика унищожават търсенето. Не е ясно дали това ще повиши неутралната лихва".

AI мания

Това доколко технологичната революция може да повиши производителността и лихвите е обект на разгорещени дебати.

Предизвиканото от AI увеличение на производителността може да повиши икономическия растеж на САЩ с 0.4 процентни пункта, а на други развити държави с 0.3 процентни пункта до 2034 г., прогнозират от Goldman Sachs. От инвестиционната банка предвиждат възходящ натиск върху лихвите.

Ако въздействието на AI е равносилно на това на електричеството, растежът ще неутрализира демографския натиск, смятат от Vanguard. То обаче може да разчорова, ако е сходно с това на компютрите и интернет.

Нова реалност

Пандемията от COVID-19, войните в Украйна и Газа и търговското напрежение между САЩ и Китай сочат към по-високи рискове относно предлагането. "Ако централните банки трябва да им противодействат, това също може средно да повдигне нивото на лихвените проценти," казва Раде от Point72.

Риск за по-високи лихви крие и практиката "френдшоринг", при която западни държави и компании се опитат да търгуват повече със свои съюзници, отколкото с Китай.

"Всичко това ще бъде поради естеството на факта, че Китай не е най-евтиното място за производство и е по-инфлационно," казва главният инвестиционен директор на Columbia Threadneedle Уилям Дейвис. Мексико, например, в момента е най-големият източник на внос на САЩ.