Бразилия изпревари Белгия като най-големия експортен пазар за китайски автомобили на нови енергийни източници, след като китайските производители са увеличили износа си за неевропейски пазари - на фона на разследването на ЕС срещу държавните субсидии за производство на електрически автомобили в Китай.

Износът на китайски електромобили и plug-in хибриди за Бразилия скача 13 пъти - до 40 163 броя през април, което превръща страната в най-големия експортен пазар във втори пореден месец, сочат данни на Китайската асоциацията за леки автомобили (CPCA).

Рязкото увеличение на износа за Бразилия, която е десетият най-голям експортен пазар през януари, идва преди предстоящото увеличение на митата върху електромобили и хибридни автомобили от юли, което южноамериканската страна предприема като мярка за насърчаване на местното производство.

Няколко китайски автопроизводители вече започнаха да увеличават инвестициите си в местно производство в Бразилия. BYD е стартирала строителството на производствен комплекс в страната, като целта ѝ е да започне местно производство до края на годината или в началото на 2025 г., а от Great Wall Motor обявиха, че заводът на компанията в Бразилия ще започне дейност този месец.

Бразилия вече е и втората най-голяма експортна дестинация на Китай за всички автомобили, изоставайки зад Русия, която запазва челното си място. Страната, която е обект на санкции от страна на Запада, се очаква да остане най-големия експортен пазар на автомобили за Китай, според CPCA.

Спад на износа за Европа 

Испания, Франция, Нидерландия и Норвегия са сред страните, които отчитат най-голям спад във вноса на китайски електромобили в периода януари – април, сочат данни на CPCA.

Разследване на ЕС относно подкрепата на китайското правителство за производителите на електромобили повлия на износа на местни марки за съюза, но китайските производители проучват активно пазари в Южна Америка, Австралия и Югоизточна Азия.

През първите четири месеца от годината износът на китайски автомобили за Русия е нараснал с 23%, до 268 779 машини. За същия период износът за Мексико и Бразилия се повишава с 27% и 536% - до 148 705 и 106 448 броя, респективно.