Годината беше рекордна за тези кралици на капитализма, като тяхното общо състояние нараства с близо 25% - до 154 млрд. долара, а прагът за влизане в класацията на Forbes скача с над 35%.

Пица, опаковки, музика. Най-успелите американки, които не са наследили своето състояние, са открили десетки начини, за да просперират. Близо три четвърти от 100-те жени в класацията на Forbes са основали или съосновали компания, докато 22 от тях са главни изпълнителни директори.

Силното представяне на фондовия пазар помогна за увеличаване на общото им състояние до рекордните 154 млрд. долара, което е близо 25% повече, в сравнение с миналата година.

Прагът за влизане в класацията пък нараства от 225 млн. долара през миналата година - до 300 млн. долара, като това е най-високото ниво, откакто Forbes започва през 2020 г. да след 100-те най-богати жени в САЩ, които не са наследили състоянието си. Общо 73 от жените в тазгодишната класация са по-богати, в сравнение с 2023 г., докато състоянието на едва 10 намалява.

Милиардерката Даян Хендрикс запазва първото си място за седма поредна година с рекордно лично състояние, което нараства от 15 млрд. долара през миналата година до 20.9 млрд. долара през тази година.

Тя притежава компанията за покриви и строителни материали ABC Supply, която основава със съпруга си Кен (починал през 2007 г.) през 1982 г. Хендрикс оглавява компанията от 2007 г. Под нейно ръководство приходите ѝ скачат от 2.6 млрд. долара на 20.4 млрд. долара.

Хендрикс е увеличила с най-много богатството си през тази година в номинално изражение, като то нараства с 5.9 млрд. долара за последната година, като това беше подпомогнато от увеличението на приходите на ABC Supply за 2023 г с 10%.

В процентно изражение ръстът е най-голям при Елизабет Юлайн, чието състояние скача с 81% - до 6.7 млрд. долара. Юлайн и нейният съпруг Ричард основават компанията за опаковки Uline през 1980 г. Скокът в нейното състояние се дължи на това, че от Forbes са се сдобили с повече информация за приходите на непубличната компания, както и на по-високата пазарна оценка на компанията.

Челната тройка се оформя от Джуди Лав - основател на Love's Travel Stops & Country Stores с 11.6 млрд. долара, и Джуди Фолкнър, основател на компанията за софтуер в медицинската сфера Epic Systems, която разполага със 7.6 млрд. долара.

Новите лица 

Общо 11 нови лица се присъединяват към тазгодишната класация. Най-популярна сред тях е певицата Кейти Пери с лично състояние, оценявано на 350 млн. долара, което се дължи основно на продажбата на музикалния ѝ каталог през септември 2023 г.

Фоун Уийвър, собственик на най-бързо разрастващата се марка уиски в историята на САЩ - Uncle Nearest, също дебютира в класацията, както и паричният мениджър Джоан Пейдън, която основава нейната компания Payden & Rygel през 1983 г. и остава главен изпълнителен директор на 92-годишна възраст.

В тазгодишната класация са включени рекордните 31 жени милиардери, в сравнение с 24 през миналата година в това число и три нови лица.

Състоянието на Барбара Банки, съосновател заедно с покойния си съпруг на Jackson Family Wines, възлиза на 2.6 млрд. долара. Предприемачът в сферата на полупроводниците и инвеститор Сюзън Окампо разполага с 2 млрд. долара, като по-голяма част от него се дължи на 21-процентния ѝ дял в публичната компания за полупроводници Macom Technology Solutions.

Акциите на производителя на сървъри Supermicro поскъпват с над 400% за последната година, което увеличи личното състояние на нейния основател Сара Лиу до 1 млрд. долара.

Сред другите четири жени, които вече разполагат с 10-цифрено състояние, е Тейлър Суифт, която стана милиардер октомври 2023 г. благодарение на приходите от своето турне Eras и стойността на музикалния ѝ каталог. ОТ Forbes оценяват нейното състояние на 1.3 млрд. долара, или с 200 млн. долара повече, в сравнение с есента.

Шийла Джонсън, която съосновава кабелната телевизия BET Networks през 1979 г. с бившия си съпруг Робърт Джонсън, вече е милиардер благодарение отчасти на повишаващата се стойност на нейните инвестиции в отбора от НБА Вашингтон Уизардс и в този от НХЛ Вашингтон Кепитълс.

Лиза Су, главен изпълнителен директор на компанията за полупроводници Advanced Micro Devices, и Мишел Затлин, съосновател на компанията в сферата на киберсигурността Cloudflare, също вече са част от този елитен клуб.

Най-възрастната жена в тазгодишната класация е 97-годишната Алис Шварц, която съосновава компанията Bio-Rad Laboratories през 1952 г. Най-младата от тях пък е Кайли Дженър (26 г.).

Къде живеят някои от най-богатите жени в САЩ?

Калифорния продължава да бъде дом на най-много жени от класацията – 39. Сред тях са бившата водеща на токшоу Елън Дедженеръс и президентът на Alphabet Рут Порат.

Единадесет от най-богатите жени в САЩ живеят в Тексас, в това число главният оперативен директор на SpaceX Гуин Шотуел и Лиза Су от Advanced Micro Devices.

Едно от новите лица в класацията Мери Калахан Ердоус, главен изпълнителен директор на бизнеса с управление на богатство на JP Morgan Chase, е една от деветте жени от класацията, които живеят в Ню Йорк.

Губещите

Състоянието на близо три четвърти от жените в класацията нараства на годишна база, докато при 10 от тях има спад. Богатството на Уитни Уолф Хърд, основател на приложението за запознанства Bumble, намалява със 120 млн. долара - до 400 млн. долара, след като акциите на Bumble поевтиняха с над една трета през последната година.

Тя се оттегли от поста главен изпълнителен директор през януари, но остава председател на компанията. През тази година намалява и състоянието на Дорис Фишер, съосновател на компанията за облекло Gap. Тя дари по-голяма част от своята колекция от творби на изкуството, която съставляваше значителна част от богатството ѝ.

Общо 11 жени от миналогодишната класация отпадат, като сред тях е Ан Войчицки, съосновател и главен изпълнителен директор на 23andMe. Акциите на компанията за генетични тестове поевтиняха с 95% от достигнатия през 2021 г. връх, а тя е заплашена от делистване.

Сценаристката Шонда Раймс, коят стои зад сериали като „Анатомията на Грей“, “Скандал“ и „Бриджъртън“, чието състояние възлизаше на 250 млн. долара през миналата година, също не попада в тазгодишната класация.