На два часа път от Рияд - столицата на Саудитска Арабия, редици от слънчеви панели се простират до хоризонта като вълни на океан.

Въпреки че има почти безгранични запаси от петрол, кралството инвестира активно в слънчева и вятърна енергия, за да запази водещата си позиция в енергийната индустрия, пише The New York Times. 

Файсал Ал Омари, изпълнителен директор на наскоро завършения соларен проект Sudair, който включва 3.3 милиона панела, разположени върху 36 квадратни километра пустиня, казва, че ще посъветва децата и внуците си да допринесат за енергийния преход на Саудитска Арабия. Той коментира  пред изданието:

„Наистина съм горд, че съм част от това“.

Въпреки че производството на петрол запазва решаваща роля в икономиката на Саудитска Арабия, страната все по-активно развива и други форми на енергия.

Sudair, който може да захранва 185 000 жилища, е един от проектите, предназначени да повишат производството на ток от възобновяеми източници, като слънчева енергия и вятър, до около 50% от общия микс до 2030 г. 

Защо Саудитска Арабия иска "по-зелена" енергетика? 

В момента ВЕИ генерират незначително количество от общата електроенергия в страната. Анализаторите казват, че постигането на изключително амбициозните цели на саудитските лидери е малко вероятно. Карим Елгенди, анализатор на климата в базирания във Вашингтон Middle East Institute, посочва:

"Ако успеят да достигнат до 30%, бих се радвал, защото това би бил добър сигнал“.

Въпреки това кралството продължава да изгражда соларни паркове с бързи темпове. Карим Елгенди, анализатор на климата в базирания във Вашингтон Middle East Institute, твърди:

"Обемите, които виждате тук, не могат да се наблюдават никъде другаде, освен в Китай“. 

Саудитците не само разполагат с финансовия ресурс, който им позволява да се разширяват бързо, но не страдат и от дългите бюрократични процеси за получаване на разрешителни, които възпрепятстват подобни проекти на Запад.  

Дори държавният петролен гигант Saudi Aramco - "перлата в короната" на саудитската икономика и производител на почти целия петрол в страната, отчита промените на енергийния пейзаж.

За да укрепи позицията си в сферата на слънчевата енергия, компанията придоби 30-процентен дял в Sudair, който струва 920 милиона долара. Това е първата стъпка в планираното 40-гигаватово слънчево портфолио - повече от средната консумация на електроенергия на Великобритания.

Компанията иска да създаде и голям бизнес за съхраняване на парникови газове под земята, като в същото време финансира усилията за създаване на т. нар. "е-горива" за автомобили от въглероден диоксид и водород в рафинерия в Билбао - собственост на испанската енергийна компания Repsol. 

Компютърните учени на Aramco обучават модели на изкуствен интелект, използвайки близо 90-годишна база данни за нефтеното находище, за да повишат ефективността на сондирането и добива, като по този начин намаляват емисиите на въглероден диоксид. Изпълнителният вицепрезидент на Aramco Ашраф Ал Газауи казва:

"Управлението на околната среда винаги е било част от нашия начин на действие“.

От петрол към ВЕИ

Натискът за ускоряване на енергийния преход може да нарасне в Саудитска Арабия и на други места в Близкия изток и Северна Африка - регион, в който има младо, осъзнато екологично население и може да бъде особено уязвим на изменението на климата. Шади Халил от отдела на Greenpeace за Близкия изток и Северна Африка, твърди:

"Страните от региона, включително Саудитска Арабия, ще се изправят пред въздействието на изменението на климата, екстремните температури и недостигът на вода“.

Saudi Aramco настоява, че петролът ще има дълго бъдеще, но въпреки това най-голямата петролна компания в света също се опитва да сигнализира, че е отворена към иновациите. През последните две години правителството на Саудитска Арабия инструктира компанията рязко да намали добива на петрол до 9 милиона барела на ден, в съответствие с споразуменията в групата, известна като ОПЕК+. 

Според Aramco, тези решения не са предвестник на залеза на изкопаеми горива. Компанията ще продължи да инвестира в нефтените си находища и в същото време планира рязко да увеличи производството на природен газ. Ал Газауи добавя:

"Тези горива ще продължат да играят много важна роля до 2050 г. и след това. Ще са необходими както възобновяеми източници, така и нефт и газ, за да се отговори на нарастващото търсене. Винаги сме чувствали, че трябва да има паралелна и едновременна инвестиция в нови и конвенционални източници на енергия“.

Саудитската компания може да произвежда петрол на много ниска цена - средно 3.19 долара за барел средно. Тя смята, че може да направи петролните си продукти по-привлекателни, намалявайки вредните емисиии при производството им.  

Конкурентни предимства

Някои от инициативите на Aramco вероятно ще отнемат години, за да дадат "плод", но условията за развитие на слънчевата енергия изглеждат узрели. Саудитска Арабия има подходящ горещ климат и огромни участъци от земя, които могат да бъдат запълнени със слънчеви панели. Страната е и в близки отношения с Китай, който доставя голяма част от оборудването за соларните паркове.  

Кралството се надява, че изобилната и евтина електрическа енергия може да привлече енергийно-интензивни индустрии, като производството на стомана, например. Саудитската компания ACWA участва в изграждането на най-голямото съоръжение за производство на т. нар. "зелен водород" в света.

Единственият проблем, според анализаторите, е, че Саудитска Арабия не се движи толкова бързо в изпълнението на плановете си, колкото би искала. Според настоящите прогнози, тя може да постигне само около половината от амбициозната си цел за нови слънчеви инсталации до 2030 г. Вятърната енергия изостава още повече.  

Но, все пак, ВЕИ вече създават работни места. ACWA, например, има 3840 служители, като около 1900 са в Саудитска Арабия. Възможността за работа в по-чисти енергийни бизнеси се харесва на младите хора в страната.

ACWA инсталира големи масиви от слънчеви панели в завод, който превръща морската вода в питейна. Обезсоляването изисква огромни количества електричество, а слънчевата енергия намалява необходимостта от достъп до електрическата мрежа, като в същото време намалява и вредните емисии.

Със сигурност лидерите на Саудитска Арабия искат нещата да се случват по-бързо и страната им да се превърне в лидер в областта на възобновяемите енергийни източници, по същия начин, по който доминира и на петролния пазар. Дали обаче тези амбиции са реалистични и каква част от тях ще бъдат изпълнени е въпрос, който ще търси своя отговор в бъдеще.