Северозападният италиански регион Пиемонт е известен със своите хълмове, покрити с лозя, гори, пълни с трюфели и ресторанти със звезди Мишлен. Нови железопътни маршрути, един от които вече е в експлоатация, ще улеснят посещенията на туристите, съобщава Euronews.

Това лято ще можете да се насладите на железопътно пътешествие между градчето Асти, произвеждащо пенливо вино, и столицата на белия трюфел Алба.

Следващата година ще има още повече услуг, които ще позволят на пътешествениците да изследват историческите села в региона.

В края на миналата година няколко регионални железопътни маршрута в Пиемонт бяха възстановени след 12-годишно прекъсване.

Шест влака вече се движат в делничните дни между градовете Асти и Алба.

Асти е известен с производството на газираното бяло вино Asti Spumante и пенливото десертно вино Moscato d’Asti.

През есента в града се провеждат и фестивали на виното, но не е нужно да сте любител на алкохолната напитка, за да се насладите на местните забележителности. Хората с усет към архитектурата ще оценят грациозния бароков Palazzo Alfieri, отворен като музей с оригинални интериорни декорации и мебели, както и средновековната камбанария Torre Troyana.

През септември Асти е домакин и на ежегодното конно надбягване Palio на Piazza Campo. 

 От Асти можете да се качете на влака до Алба - град, който е известен с годишния си панаир на белия трюфел.

Ловците и техните кучета надушват ценните грудки в горите около града и можете да опитате деликатеса през сезона между октомври и декември в десетки ресторанти и на годишния панаир.

Можете да съчетаете вкусотиите с вино от съседния регион Ланге.

За любителите на сладките изкушения може да е интересно да научат, че течният шоколад Nutella е изобретен именно в Алба.

Освен виното и кулинарията, посетителите на града могат да разгледат катедралата Сан Лоренцо, изградена от червени тухли и цялостно реставрирана през 19-и век, църквата Сан Доменико от 14-и век и последните останали средновековни кули в града.

Пътуването между Асти и Алба може да се превърне и в кръгов маршрут с начало и край в град Торино. 

От догодина в Пиемонт ще бъдат пуснати и още влакови маршрути. От януари 2025 г. линията между Савиляно и Кунео ще бъде отворена отново. Савиляно има красив център от аркади и исторически градски къщи и е дом на Музея на влаковете.

Кунео пък е елегантен град с неокласическа архитектура, известен като кестеновата столица на Италия.  

По пътя между двете дестинации можете да отскочите до средновековния град Салуцо, който е известен с калдъръмените си улици и къщите, украсени в теракотени фрески. В местната готическа катедрала се съхраняват впечатляващи дървени барокови скулптури.

Друг маршрут, който се очаква да бъде открит в началото на следващата година, свързва историческите Цева и Ормея в подножието на Лигурийските Алпи. Те са идеалната база за изследване на долината Танаро пеша или с велосипед.