Хранителният сектор в Обединеното кралство е изправен пред сериозни предизвикателства и проблеми с доставките.

В периода от януари 2023 година до януари 2024 г. общите цени на храните са се повишили със 7%, а много търговци вдигат цените с по-високи темпове от тези, които се наблюдават на пазара на едро.  

Всичко това подхранва развитието на черния пазар на храни във Великобритания, който се превръща във все по-голям проблем за легитимния бизнес и до известна степен е причина за недостига на продукти по рафтовете на супермаркетите, пише The Conversation.

Британският институт за стандартизация наскоро заяви, че 22% от всички кражби от камиони и складове миналата година са били на храни и напитки. След това откраднатите стоки се преразпределят в нелегитимни вериги за доставки и се продават в рамките на дни.

Увеличението на този тип престъпления е със 17% спрямо 2022 г., тъй като черният пазар става все по-голям. Сенчестите оператори често се насочват към продукти, които лесно се препродават, включително храни, играчки, бяла техника и парфюми.

Миналата година, например, тежкотоварен автомобил, съдържащ сирене на стойност 50 000 паунда (58 600 евро), беше откраднат от бензиностанция на магистрала близо до Уорчестър.  

Защо процъфтява черният хранителен пазар?

Причините, поради които черният пазар на храна процъфтява, са многопластови, но основните клиенти са хората, които са силно засегнати от покачващата се цената на живота. Много от купувачите не изпитват угризения, защото самите те не крадат от магазините.

Но търговията има реални последици за бизнеса, укриването на данъци и целостта на веригата за доставки.

Възходът на черните пазари на хранителни продукти съвпада с нарастващите разходи за живот и увеличеното потребителско търсене на стоки на по-ниски цени. Изборът между отопление и хранене е станал нещо обичайно за много домакинства в Обединеното кралство.

Въпреки че инфлацията сега е близо до целта на правителството от 2%, разходите за живот продължават да растат, а достъпът до по-евтина храна - дори нелегално, е избор, който мнозина са готови да направят.

Тези покупки могат да се извършват в затънтени улички от крайните квартали на градовете или онлайн в социалните мрежи. Търговците на дребно се оплакват, че са изправени пред ежедневна опасност от нападения и кражби, като някои от тях губят десетки хиляди евро годишно.

Смесените магазини в Обединеното кралство отчитат 400% увеличение на кражбите през 2023 г. Заедно с докладваното увеличение от 380% на крайпътните кражби на тежкотоварни автомобили, това демонстрира колко уязвими могат да бъдат веригите за доставка на храни на Острова.

Загубите за търговците се трупат

Логистичните компании вече търсят защитени паркинги за своите камиони, подобрени дизайни на ремаркетата и по-добро споделяне на данни и сътрудничество с търговците на дребно. Други части от сектора се модернизират чрез автоматизация и роботизация.  

Но кражбите - както в началото, така и в края на веригата, представляват двойна заплаха за цялата система. Разграбването на тежкотоварни автомобили пречи на движението на суровини и консумативи, а кражбите от търговците на дребно причиняват недостиг на доставките на мястото на продажба, което допълнително нарушава веригата.

Това се отразява на наличността на продуктите и принуждава търговците на дребно да се опитват бързо да намерят алтернативи.

Другото предизвикателство е, че на дребните кражби от магазини не се обръща достатъчно внимание от страна на полицията, която също не разполага с достатъчно ресурси. От търговците на дребно често се очаква да се справят с проблемите сами, а кражбата на храни, предназначени за черния пазар, обикновено включва много по-големи количества от дребните престъпления. 

Освен загубата на продажби за бизнеса, има и разходи, свързани с преодоляването на тези предизвикателства. Те включват наемане на повече охранители и камери за видеонаблюдение, както и увеличено натоварване на администрацията.

Докато големите търговски вериги може да са в състояние да поемат разходите, по-малките независими обекти, работещи на по-ниски маржове, страдат повече. И това идва в момент, в който малките предприятия вече усещат натиска на новите такси за контрол на вноса, дори за малки пратки за някои храни от ЕС.

Повишаването на застрахователните премии за предприятията в най-засегнатите райони, както и липсващите складови наличности, означават още повече допълнителни разходи по веригата, които отново ще бъдат прехвърлени на потребителите.