“Диамантите са вечни” - вероятно не и за увеличаващия се брой потребители, които пренебрегват скъпоценните камъни в полза на отгледани в лаборатории алтернативи, злато и други цветни украшения.

Това рекламно послание е измислено от гиганта в сферата на диамантите De Beers през 1948 г., внушавайки сигурност и романтика. Не всички взаимоотношения обаче издържат теста на времето.

Най-големият акционер в компанията Anglo American планира да продаде De Beers в рамките на преструктурирането, след като отхвърли предложението за придобиване от страна на BHP.

Главният изпълнителен директор на Anglo American Дънкан Уонблад заяви пред Financial Times, че продажбата на De Beers ще бъде “най-трудната част” от радикалното преструктуриране на компанията.

“Диамантите вече наистина не се вписват в дейността й, въпреки силната история на De Beers като собственост на Anglo,” казва независимият анализатор на диамантената индустрият Пол Зимниски пред CNBC.

“Anglo, в крайна сметка, ще направи това, което акционерите ѝ искат, а те изглежда искат да се фокусират върху по-дългосрочна стратегия по отношение на суровините, която поддържа изграждането на зелена инфраструктура, например при медта”.

Намаляващо търсене на диаманти

Търсенето на диаманти намалява, тъй като те губят част от привлекателността си на ключов потребителски пазар - Китай.

Намаляващите бракове, както и увеличаващата се популярност на отгледаните в лаборатории скъпоценни камъни и злато, понижават търсенето на диаманти в Китай, казват от компанията за пазарни проучвания Daxue Consulting. 

С края на ограниченията след пандемията потребителите насочиха разходите си към пътувания вместо към диамантени продукти.

Цените на диамантите са паднали с 5.7% от началото на годината, според Глобалния индекс на необработени диаманти, като понижението е от над 30% от достигнатите рекордни нива през 2022 г.

Преди време De Beers имаше монопол над диамантения пазар, но делът ѝ е намалял. Икономическите условия принуждават компанията да намали цените с 10% в началото на годината, информира Bloomberg. Пред CNBC Марсело Ескивел, директор комуникации в Anglo American, посочва:

“Миналата година беше много по-тежък период за диамантената индустрия, тъй като икономическите предизвикателства, по-малкото годежи след пандемията и ръстът при произведените в лаборатории диаманти засегнаха търсенето”.

Предпочитанията към лабораторно отгледани диаманти също имат съществена роля в понижението на цените на естествените диаманти, казва Анкур Дага, основател и главен изпълнителен директор на компанията за електронна търговия с бижута Angara.

“Основният въпрос е бързият растеж при лабораторно отгледаните диаманти,” казва той. Дага допълва, че в САЩ, която е вторият най-голям потребите на диаманти, половината от годежните пръстени ще са с лабораторни отгледани диаманти, в сравнение с едва 2% през 2018 г.

Лабораторно отгледаните диаманти, които може да са с 85% по-евтини от естествените диаманти, се произвеждат в контролирана среда чрез използването на огромно налягане и топлина. Процесът пресъздава този, чрез който се формират естествените диаманти дълбоко в земната мантия.

Продажбите на лабораторно отгледани диаманти скачат от едва 2% от глобалния пазар на диамантени бижута през 2017 г. до 18.4% през 2023 г. според данни на Зимниски.

Освен това, покупките на диаманти - като инвестиция, също намаляват, казва Дага. Диамантите бяха считани за активи и хедж на инфлацията през последните 50 години, допълва той. Тази обосновка обаче до голяма степен изчезна със срива на цените.

Индустрия „в беда“

“Диамантената индустрия е в беда,” казва Дага пред CNBC, допълвайки, че той смята, че цените на естествените диаманти може да паднат с още 15%-20% в следващите 12 месеца.

Други са малко по-обнадеждени. Според Аниш Агарвал, съосновател на консултантската компания Gemdax:

“Няма съмнение, че пред диамантената индустрия има някои предизвикателства, но те не са такива, с които тя да не може да се заеме”.

Той отбелязва, че диамантите не са продукт от първа необходимост и че тук става въпрос за “създаването на желание за тях”, какъвто е случаят и при други сегменти от пазара на луксозни стоки, като часовници и чанти от висок клас.

“Индустрията не е правила широкомащабен маркетинг поне от 20 години. И сме свидетели на последиците от това,” казва Агарвал, допълвайки, че диамантената индустрия ще трябва да се потруди здраво, за да възроди търсенето от страна на потребителите в Китай.

Това изисква общ маркетингов подход, допълва Агарвал. Зимниски също казва, че съдържателният маркетинг на индустрията може да преобърне пазара на диаманти.

Наскоро най-големият търговец на бижута на дребно Signet Jewelers обяви рекламно сътрудничество с De Beers с цел засилване на търсенето на естествени диаманти. От Signet очакват 25% ръст на годежите през следващите три години.

Ескивел от Anglo American отбелязва, че повечето годежи и повишаващият се разполагаем доход биха помогнали за облекчаване на предизвикателствата на пазарите.

“Това са най-голямата компания за добив на диаманти и най-големият търговец на диаманти в света, които работят заедно, така че е важно и наистина би могло да помогне на индустрията като цяло,” казва Зимниски.