Ако искате да надникнете в бъдещето на автомобилопроизводството, правилникът на Формула 1 често е добро начало за това.

Разпоредбите, които направиха предпазните колани и зоните на смачкване задължителни при състезателни автомобили, скоро след това доведоха и до въвеждането им при пътническите коли.

Системата за възстановяване на кинетичната енергия KERS, която екипите разработват, за да улавят и конвертират изгубената енергия при спиране, пък направиха хибридните автомобили, автобусите и такситата по-леки и по-ефективни.

Новите правила в спорта обаче предполагат, че автопроизводителите не възлагат всичките си надежди на електрификацията. През 2026 г. колите от Формула 1 ще бъдат задвижвани от хибридни двигатели с подялба 50:50 между електроенергията и вътрешното горене – най-важното е, че двигателят с вътрешно горене ще се задвижва от синтетични е-горива.

“Искаме да се борим с климатичните промени и синтетичните горива са начин за това,” казва пред CNBC Пат Симъндс, бивш главен технологичен директор на F1, докато все още е част от организацията.

“Това е различно от електрификацията и откакто започнахме този проект преди няколко години, повече хора осъзнават, че има паралелен път към декарбонизацията на транспорта.”

Една от компаниите, които променят стратегията, е Honda, която обяви, че ще се завърне във F1 през 2026 г., след като напусна спорта през 2021 г., за да “се стреми към реализирането на въглеродна неутралност до 2050 г.”

Друга такава компания е Audi, която напусна Formula E през 2021 г. и ще се присъедини към F1 през 2026 г. - същата година, в която ще спре да произвежда нови коли с двигатели с вътрешно горене и ще предлага единствено електромобили.

На пръв поглед инвестирането на огромни суми в разработването на F1 двигател, които никога няма да бъде пренесен в пътническите автомобили, изглежда противоречиво, но някои хора смятат, че автомобилните партньори на F1 хеджират залозите си за електрификацията.

“Нито една компания не следва права линия по пътя към устойчивостта,” казва Маделин Ор, асистент по спортна екология в Университета на Торонто.

“Ако Audi търси развойната дейност, от която има нужда, за да засили определени продукти, F1 е страхотен начин да го направи.”

Един от продуктите, при които Audi засилва дейността си, са синтетичните e-горива, които използват електроенергия от възобновяеми източници за превръщането на вода във водород и кислород, преди да бъдат комбинирани с въглероден диоксид.

Понастоящем e-горивата са непосилно скъпи за повечето пътнически автомобили, но производителите посочват, че те са по-чиста алтернатива за индустрии, които са трудни за електрифициране, като авиацията и корабоплаването.

Троянски кон 

Това е считано от някои за Троянски кон, който ще провали електрификацията на пътническите автомобили.

“Производството на e-горива е много по-неефективен начин за използването на възобновяема енергия, отколкото за задвижването на електромобили,” казва Алекс Кийнс, от природозащитната организация Transport and Environment.

“Тези горива са съществено важни за декарбонизирането на индустрии, които не могат да бъдат електрифицирани лесно, но представляват много неефективна употреба на възобновяема енергия за автомобили, в сравнение с батерии.”

Без да отричат инженерните аргументи в полза на електрификацията, защитниците на e-горивата отвръщат, че това е пренебрегване на икономическата реалност. “Светът не се крепи на ефективността, а на пазарите и в крайна сметка на цената,” казва Пади Лоу, ветеран инженер от F1 и основател на компанията за e-горива Zero.

“Когато включа за зареждане електромобил, аз използвам най-скъпата електроенергия в света по отношение на инфраструктурни изисквания. Не всеки може да си позволи това”.

Купувачите на автомобили изглежда споделят същото мнение. Продажбите на електромобили в САЩ остават без промяна през първото тримесечие на 2024 г., докато тези в Европа намаляват с 5.2% на годишна база през март, след като инфлацията се отрази на ръста на сектора.

Това може да е само временно явление за електрификацията, но принуди някои производители да ударят спирачките на своите планове, като Ford, например, отложи представянето на новия си електрически SUV модел за 2027 г.

Производителите също така ще имат предвид и вероятността за все по-изолационни политики от страна на законодателите. Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши да премахне екологичните субсидии и да наложи 100% мито за електромобилите, ако се завърне в Белия дом.

Междувременно, германската Свободна демократическа партия (FDP) блокира постепенното премахване в ЕС на автомобилите с двигатели с вътрешно горене след 2035 г., настоявайки за поправка, с която се позволява използването на автомобили с е-горива.

“Ние в Германия усвоихме технологията на двигателя с вътрешно горене по-добре от всеки друг в света,” заяви транспортният министър на страната от FDP. “Логично е да запазим тази технология в наши ръце, докато някои от въпросите около климатично неутралната мобилност остават без отговор.”

Не всички германски автопроизводители обаче подкрепиха това решение. В средата на 2023 г. главният изпълнителен директор на Mercedes Ола Калениус удвои залога върху плановете на компанията да приоритизира разработването на електромобили, посочвайки, че e-горивата не могат да се конкурират с електромобилите по отношение на емисиите.

Това постави германския автопроизводител в противоречие с F1. В началото на 2023 г. високопоставени представители на спорта са се срещнали с политици в Брюксел, за да обяснят ползите от e-горивата, като дори са писали до кабинета на Франс Тимерманс - тогавашния вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за климатичните политики, за да се противопоставят на забраната за “двигатели с вътрешно горене” в полза на електромобилите, описвайки я като “огромен еднопосочен залог на относително нова технология.”

На въпрос каква е била мотивацията за тази среща, Лиъм Паркър, главен директор Корпоративни връзки и комуникации на F1, казва пред CNBC, че “тя беше проведена, за да обясним нашето решение на декарбонизацията на пътническите автомобили и да продължим да показваме значимостта на F1 в автомобилна сектор.”

Някои критици обаче заговориха за по-зловещи мотиви. “Предвид факта, че повечето автопроизводители са се ангажирали с електрификацията, единствените сектори, които се облагодетелстват от поправката за e-горивата, са петролният и газовият, защото тя защитава техните интереси по отношение на рафинирането на суров петрол,” казва Кийнс.

През 2020 г. Формула 1 подписа спонсорски договор със Saudi Aramco на стойност 45 млн. долара на година, според който партньорството ще работи за “напредъка на устойчивите горива.”

Главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали е отрекъл пред CNBC обвиненията, че F1 действа от името на Saudi Aramco.

“Не лобираме в полза на никого, мислим за най-доброто бъдеще за всички. Това е много сложен въпрос и трябва да сме по-разумни от много от хората, които говорят, без да са запознати със сложността на този преход.” 

Независимо от ефекта върху пътническите автомобили, Доменикали смята, че устойчивите горива ще играят голяма роля в бъдещето на неговия спорт.

“Винаги се е смятало, че F1 разполага с най-леките и най-добри коли, така че ако устойчивите горива са успешни, може да се върнем в ситуация, в която от батерията вече няма нужда”.