За да бъдете мегаинфлуенсър в социалните медии, имате нужда от 1 милион последователи. Това не е лесна цел за постигане, но на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп му отне по-малко от ден, за да премине от нула до 3 милиона последователи в TikTok.

За ByteDance - китайската компания-майка на социалната платформа, която той се опита да забрани през 2020 г. като президент, ефектът "Тръмп" е най-доброто нещо, което можеше да ѝ се случи, пише Financial Times. 

Надпреварата между Тръмп и действащия президент от Демократическата партия Джо Байдън на тазгодишните президентски избори в САЩ се очаква да бъде оспорвана. Но в TikTok Тръмп засега печели с доста сериозна разлика.

Акаунтът му в TikTok надхвърля 5.5 милиона последователи, а кампанията на Байдън е с приблизително 365 000. Представители на кампанията на демократите смятат, че TikTok може да помогне на Байдън да достигне до по-младите избиратели, но иронията е в това, че самият президент подписа законопроект, който предвижда забрана на приложението.

Присъствието на политиците в TikTok подчертава колко важна е станала платформата в ежедневието на американците. Около половината от дигитално активното население на САЩ, както и повечето хора на възраст под 30 години използват TikTok. Мрежата има приблизително 170 милиона потребители в страната.

Тази популярност е в основата на частната оценка на ByteDance от 268 милиарда долара, която остава най-високо оцененият стартъп в Китай. Продажбите на ByteDance нарастват бързо, като приходите са се удвоили до повече от 110 милиарда долара миналата година. 

Фактът, че САЩ, където законодателите изразиха загриженост относно националната си сигурност, са един от най-големите "донори" на компанията, от гледна точка на приходите, е един от факторите, които правят листването ѝ на борсата сложно. Вместо това ByteDance изкупува обратно акции от своите институционални инвеститори, които притежават 60% от капитала.

И все пак през изминалата година TikTok се радва на рязък ръст на потребителите и ангажираност на неочаквани места, включително Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

В Югоизточна Азия много страни, включително Малайзия, Виетнам и Индонезия, се превърнаха в едни от най-големите пазари на TikTok. През последната година тя сключи сделка за поглъщане на най-голямата платформа за електронна търговия в страната.

Изглежда все по-вероятно растежът на местната версия на ByteDance Douyin (която има повече от 750 милиона активни потребители дневно), както другите ѝ бизнеси, като платформата за новини Jinri Toutiao и тази за споделяне на видео Xigua, заедно с бързо растящите нови пазари, да смекчат удара върху приходите ѝ в САЩ от потенциалните забрани.

Присъединяването на Тръмп и Байдън във видеоплатформата, след като и двамата се опитваха да я забранят, е най-добрият ѝ маркетинг, пише още изданието.