Три от основните щатски индекси отбелязаха рекордни стойности вчера, като в основата на това беше Apple, добавила над 7% към пазарната си оценка. 

Широкият индикатор S&P500 нарастна с 0.3 на сто, а технологичният Nasdaq затвори с 0.9 на сто над предходната сесия, на фона на новата рекордна стойност при Apple. 

Поскъпването при бившата най-скъпа компания в света идва на фона на въвеждането на първите генеративни AI функции за iPhone. 

Припомняме, че на своята годишна световна конференция за разработчици в понеделник тази седмица компанията представи първата група инструменти, задвижвани от т. нар. „Apple Intelligence“ - от персонализирани Genmoji (генерирани от AI емотикони на Apple) до значително по-интелигентната асистентка Siri, която може да отговаря на различни въпроси относно вашия график и работните ви задачи.  

Компанията обяви и партньорство със създателя на ChatGPT - OpenAI, за захранване на новите функции. 

Това пък накара Илон Мъск да заяви, че вече не е фен на iPhone, iPad и Mac - милиардерът наскоро обяви своя конкурент на ChatGPT Grok. Нещо повече – продуктите на Apple могат да бъдат забранени във всички компании на Мъск както за служители, така и за посетители. 

Ръстът в цените на книжата на Apple вчера изведе компанията до втората позиция сред най-скъпите в света. Пазарната оценка на технологичния гигант вече е 3.17 трилиона долара спрямо 3.21 трилиона долара за Microsoft и малко под 3 трилиона за Nvidia.