Вероятно няма пътешественик, който да обича тълпите и дългите опашки. Те обаче са част от цената, която повечето туристи трябва да платят, за да посетят някои от най-известните забележителности по света, особено в пиковия сезон.

Някога търсещите изгодни сделки можеха да разчитат на тях в слабия сезон - например Италия беше по-достъпна през есента, докато Хонконг по-евтин през горещите летни месеци. Но пандемията изхвърли голяма част от тази конвенционална мъдрост за пътуване през прозореца.

Много офиси и училища преминаха към онлайн дейности, което предостави на хората рядка възможност да прекарват дълги периоди далеч от дома. Някои компании запазиха дистанционната работа след пандемията, предоставяйки на служителите си повече възможности да изследват света, докато получават заплата.

Всичко това обаче носи последствия. Практически всеки ден нови дестинации се вкючват в борбата с прекомерния туризъм, а според ООН, глобалните пътувания ще се върнат към нивата отпреди пандемията през 2024 г. – и може да се повишат.

Това повдига въпроса: Има ли вече такова нещо като пътуване извън сезона?

„От една страна, глобалните пътувания стават все по-натоварени“, обяснява Оливие Понти, директор във ForwardKeys - базирана в Испания компания за данни и анализ на пътувания. „Все още има пикови сезони, които са наистина натоварени, но ниските сезони също стават такива."

Изчисления на компанията, касаещи най-популярните плажни дестинации в света: Тайланд, Хавай и Малдивите, сочат, че сезонността при тях е все по-малка. С други думи, „вече няма извън сезона на такова място,“ посочват от ForwardKeys.

Ефектът от изменението на климата

Вероятно най-големият отделен фактор, който влияе на това, което познаваме като „пътуване през пиковия сезон“, е времето.

„Много хора са склонни да приемат, че ниският сезон се определя като периода от годината, в който времето е най-лошото“, казва Гед Браун, собственик на туристическата компания Low Season Traveller. Но изменението на климата предефинира словосъчетанието „скапано време“.

Проучване от 2023 г. на Европейската комисия по пътуванията показва, че европейските пътешественици посочват времето като фактор номер едно при вземането на решение къде да отидат на почивка, като 8% от анкетираните казват, че са загрижени заради екстремното време в европейските дестинации.

Горещите вълни в страни от Южна Европа, като Италия, Испания и Гърция, предизвикаха криза миналото лято, като тенденцията продължава да се влошава. Множество чуждестранни туристи изчезнаха или загинаха на фона на екстремни горещини в Гърция през този сезон.

Повече от 62 000 души са починали по причини, свързани с горещината в Европа през 2022 г. - най-топлото в историята лято на континента. След опустошителните заглавия по темата, данните на ForwardKeys показват незабавен скок в търсенията на летни полети до дестинации в Северна Европа, като Дания и Швеция.

Майки Садовски, ръководител на комуникациите в туристическата компания Intrepid Travel, казва, че тя е трябвало да отмени или пренасрочи някои от популярните си пътувания поради изменението на климата. В Непал, казва той, сега сезонът на мусоните е по-дълъг.

„Снегът се топи по-бързо, ледниците се топят по-бързо, водата тече по-бързо и маршрутите, до които обикновено можехме да стигнем преди, вече не са достъпни. Така че, всъщност, трябва да съкратим периодите на пътуване, за да избегнем лошото време.“

Главният изпълнителен директор на Intrepid пък отменя италиански круиз с майка си заради горещините, казва Садовски.

Отвъд термостата

Климатът може да е важен фактор при резервирането на почивка, но не е единственият. Понти от ForwardKeys, който е баща на две деца, отбелязва, че много пътешественици трябва да планират пътуванията си по едно и също време, защото се движат по училищните графици.

Някои семейства избират да обучават децата си вкъщи - като начин да видят света, без да се придържат към график. Родителите, които изберат така нареченото „световно училище“, могат да пътуват в ненатоварени периоди – като същевременно показват на децата си различни култури.

Но ситуацията във всяко семейство е различна. Тези, чиито деца са пораснали или нямат такива, имат повече възможности да бъдат гъвкави, когато резервират пътуване. Те могат да си позволят да избегнат тълпите, както и да посещават най-известните дестинации извън пиковия сезон.

Има обаче и ползи от пътуването през високия сезон, особено що се отнася до инфраструктурата. Някои полети и влакови маршрути се изпълняват по-често – или само – през него. Пътуващите, които отиват в по-малко натоварени региони, ще открият, че магазините и ресторантите имат по-ограничено работно време или затварят напълно, когато ятата от посетители си тръгнат.

Хората без гъвкави графици също обаче не трябва да се чувстват така, сякаш бъдещето им не крие нищо друго освен дълги, знойни опашки в пренаселените градове.

Браун от Low Season Traveller, например, търси маршрути за приключенски настроени пътешественици, които искат да посетят дестинация, на която техните приятели още не са били.

„Ако основната ви цел за пътуване е най-перфектното време, тогава да, ще трябва да платите за това. Освен това ще претъпкано и ще трябва да се редите на опашки навсякъде, а правенето на резервации ще е трудно", казва той и добавя:  

„За мен предизвикателството е да намеря радостта в ниските сезони, да намеря онези скрити късове злато.“