Фондовият пазар в Лондон изпревари по пазарна капитализация Париж - на фона на нарастващите опасения относно резултата от предстоящите парламентарни избори във Франция.

Всички акции, регистрирани на борсата в Париж, струват общо около 3.13 трилиона долара към момента, в сравнение с 3.18 трилиона долара за тези в Лондон, показват данните на Bloomberg.  

Във вторник индексът CAC All-Share в Париж все още беше малко по-висок от еквивалента на лондонския FTSE, но последният представлява само 98% от пазарната стойност на листнатите в Обединеното кралство акции.

Завръщането на Лондон като най-големия пазар на акции в Европа се дължи най-вече на свиканите предсрочни избори от френския президент Еманюел Макрон. Това стана, след като партията му беше победена от френската крайна десница на изборите за Европейски парламент на 9 юни.

"Финансовите пазари не обичат несигурността и фактът, че се наблюдава такова изместване надясно на изборите за Европейски парламент във Франция, кара хората да се тревожат за бъдещето", коментира пред CNN анализаторът на IG Group Аксел Рудолф.

Защо инвеститорите бягат от Франция?

От 9 юни насам френският индекс CAC 40 загуби над 5% от стойността си, което се равнява на 160 милиарда долара. Инвеститорите вече обмислят перспективата крайнодесният Национален сбор да играе много по-голяма роля в парламента на втората най-голяма икономика в Европа.

Първият тур на изборите във Франция е насрочен за 30 юни, а вторият ще се проведе на 7 юли.

Проучване на общественото мнение от изследователската фирма OpinionWay показва, че 32% от респондентите възнамеряват да гласуват за Националния сбор на първия тур, 25% - за коалицията от леви партии и само 19% - за управляващата в момента центристката партия на Макрон.

Френските банкови акции се представят най-слабо, откакто Макрон свика изборите. Книжата на Société Générale се сринаха с близо 14%, докато акциите на BNP Paribas и Credit Agricole паднаха съответно с 10.6% и 11.2%.

Юбер де Барошез - старши пазарен икономист в консултантската компания Capital Economics, смята, че основното притеснение на инвеститорите се базира на допускането, че парламент, управляван от Националния сбор, вероятно ще санкционира банките по някакъв начин.

"Като цяло, доста популистки правителства атакуват банките и техните постъпления. Има и опасения относно налагането на допълнителни данъци върху банките“, коментира той пред CNN.

Другата причина за срива на френските банкови акции е фактът, че трезорите притежават доста голяма част от държавния дълг на страната. Цената на френските държавни облигации също падна от 9 юни насам, повишавайки доходността им. Кредиторите изискват по-високи лихвени проценти, тъй като виждат по-висок риск в задържането на френския дълг.

Парламент, доминиран от крайната десница, може да затрудни намаляването на огромния държавен дълг на Франция, равняващ се на 110.6% от брутния вътрешен продукт в края на миналата година, и дори може да го увеличи. Един силно фрагментиран парламент също би имал затруднения да се бори да намали бюджетния дефицит, който достигна 5.5% от БВП миналата година.

От другата страна на Ламанша всичко е спокойно

За разлика от политическите и финансовите сътресения във Франция, финансовите пазари в Обединеното кралство са сравнително стабилни, каза Рудолф от IG Group. Великобритания съшо се подготвя за изборите, насрочени на 4 юли, като прогнозите сочат, че опозиционната Лейбъристка партия ще спечели с голяма преднина.

"След като несигурността около Брекзит намаля и Великобритания излезе от кратката рецесия, инвеститорите отново започнаха да купуват акции на британски компании, привлечени от ниските им оценки в сравнение с американските ценни книжа", казва Аксел Рудолф.

Ричард Хънтър от инвестиционната платформа Interactive Investor коментира, че има все повече признаци, че Обединеното кралство печели известно "благоволение" сред чуждестранните инвеститори, като се има предвид комбинацията от стабилни, генериращи парични средства компании, които са евтини, в сравнение с френските си аналози.

Във Франция Националният сбор обеща да увеличи публичните разходи и да намали ДДС върху електроенергията и горивата, ако дойде на власт.

Агенциите за кредитен рейтинг вече следят отблизо Франция, която е една от трите най-задлъжнели страни в ЕС. Миналия месец S&P понижи дългосрочния кредитен рейтинг на страната и заяви, че очаква бюджетният ѝ дефицит да се свие до 3.5% от БВП през 2027 г., което е доста над набелязаните от сегашното правителство 2.9%.