Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) възнамерява да увеличи инвестициите си в европейски отбранителни продукти, като дронове, сателити и киберсигурност, като целта ѝ е да инжектира още 6 млрд. евро в сектора, заяви ръководителят на банката пред Reuters.

Планът подчертава увеличаващата се готовност на Европа да подкрепя отбранителните компании, след като руската инвазия в Украйна промени мнението, че регионът е защитен от нападение и може да разчита на САЩ за закрила.

"Ясно е, че трябва да подсилим сигурността на Европа и отбранителната индустрия," заяви президентът на ЕИБ Надя Калвино. "Предвидили сме 8 млрд. евро за инвестиции в тази сфера, от които 2 млрд. евро вече са инвестирани."

Този ход представлява поредния скромен опит на Европа да не изостава от Русия, която впрегна цялата си икономика във войната. Калвино заяви, че е сформиран специален екип, който ще инвестира средствата.

"Създадохме специален офис, за да ускорим мобилизацията на предвидените 6 млрд. евро. Работим активно с европейската индустрия, така че се очаква редица проекти да бъдат разработени във втората половина на годината."

Тя подчерта сфери, като гранична сигурност, военна мобилност, разминиране и военни болници.

ЕИБ, която е подкрепена от страните в региона, разполага с огромно финансово влияние, въпреки че действа внимателно по отношение на подкрепата си за отбранителната индустрия. Банката подкрепи проект за сателити в Полша и германски производител на дронове, но стои далеч от сферата на боеприпасите, например.

Наскоро ЕИБ промени правилата си, които са в основата на дейността ѝ, така че да ѝ позволяват да кредитира или индиректно да инвестира в отбранителни компании.

Този ход има символична важност и би изпратил до други банки, които често вземат пример от нея, че е приемливо да се подкрепят отбранителни компании, казва Тим Лоурънсън от Международния институт за стратегически изследвания.

"Всеки европейски танк се състои от хиляди части, произведени от стотици малки доставчици на отбранителната индустрия в Европа," казва той.

"Тези компании изпитват затруднения с получаването на кредитиране и ще се облагодетелстват най-много. Разбира се, 8 млрд. евро е малка сума, в сравнение с разходите за отбрана на ЕС за 2024 г. в размер на 476 млрд. долара и тези на САЩ, които възлизат на 968 млрд. долара”.

Промяната няма да засегне съществено въпроса за това как руското оръжейно производството е много по-голямо от това на Украйна.

"Държавният бюджет на Украйна за отбрана възлиза на 10 млрд. евро," посочва Ерман Сметанин, главен изпълнителен директор на JSC UDI - държавната оръжейна компания на Украйна. "Русия харчи десет пъти повече. Трудно е да се води война при такъв голям дисбаланс."

През март 2023 г. Европейският съюз, който заедно с някои западни съюзници иска да ограничи напредъка на Русия и да отблъсне един все по-напорист съперник, стартира инициатива за доставянето на 1 милиони артилерийски снаряда на Украйна в рамките на 12 месеца.

Към изтичането на крайния срок обаче беше доставено доставено малко повече от половината от това количество.