Volkswagen Group планира да инвестира до 5 млрд. долара в стартъп компанията за електромобили Rivian, като започва с първоначална инвестиция от 1 млрд. долара.

Допълнителните 4 млрд. долара се очаква да бъдат инвестирани до 2026 г. Планът включва инвестиции от по 1 млрд. долара през 2025 и 2026 г., които ще бъдат последвани от 2 млрд. долара през 2026  г. във връзка с очаквано смесено дружество за създаване на електрическа архитектура и софтуерни технологии, се казва в прессъобщение на двете компании.

Акциите на Rivian поскъпнаха с над 50% в следборсовата търговия вчера, два дни преди инвеститорско събитие на компанията, която е подложена на натиск от страна на Уолстрийт заради огромните си разходи и загуби. Акциите на Rivian приключиха вчерашната сесия на цена от 11.96 долара за брой, като през 2024 г. губят близо 49% от стойността си.

Първоначалната инвестиция в размер на 1 млрд. долара от Volkswagen ще бъде под формата на конвертируема менителница, която може да бъде конвертирана в акции на Rivian на или след 1 декември, се казва в прессъобщението.

Сделката ще помогне на Rivian за постигането на положителни парични потоци, заяви главният изпълнителен директор и основател на компанията Ар Джей Скериндж.

Той отбеляза, че капиталът се очаква да помогне на компанията при увеличаването на производството на по-малкия ѝ SUV модел R2 в завода ѝ в Нормал, Илинойс, започвайки от 2026 г., както и за производството на платформа за електромобили със среден размер в завод в Джорджия, където Rivian спря стрителството по-рано през годината.

Volkswagen се очаква да започне да използва електрическата архитектура и софтуерните решения на Rivian за автомобили от втората половина на десетилетието, според Скериндж. Той заяви, че смесеното предприетие не включва нищо свързано с технологии за батерии, платформи за задвижване на превозни средства, системи с високо напрежение или автономност и електрически хардуер.

Процесът по създаване на смесено дружество се очаква да бъде финализиран през четвъртото тримесечие на тази година, според главния финансов директор на Rivian Клеър Макдонъ.

Volkswagen ще бъде вторият традиционен автопроизводител, който се сдобива с дял в базираната в Калифорния компания. Ford Motor бе сред най-големите акционери на Rivian с дял от близо 12%, заедно с Amazon, когато компанията стана публична през 2021 г. Автопроизводителят от Детройт продаде дела си в Rivian през 2023 г. след като се отказа от план за съвместно разработване на електромобили с компнията.

Rivian ограничава разходите си от месеци. Компанията освободи част от служителите си, преоборудва завода си в Илинойс, за да увеличи ефективността и спря строителството на нов завод в Джорджия. Последният ход се очаква да спести над 2.25 млрд. долара капиталови разходи.

Производителят на електромобили отчете 1.45 млрд. долара за губа през първото тримесечие на годината.

Rivian също така обяви, че разполага със 7.86 млрд. долара кеш, парични еквиваленти и краткосрочни инвестиции към края на март, като общата ѝ ликвидност надхвърля 9 млрд. долара.