Федералният резерв би трябвало да изчака с понижението на лихвите “поне” до края на годината, според ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ).

САЩ е единствена страна от Г-20, чиято икономика отчита ръст над нивата отпреди пандемията, а “стабилният” растеж е индикация за продължаващите рискове за повишение на инфлацията, обявиха от финансовата институция.

“Ние отчитаме важните рискове за повишение на инфлацията,” заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

“Предвид тези рискове, смятаме, че Фед би трябвало да запази без промяна политиката си по отношение на лихвите поне до края на 2024 г.” 

Настоящата основна лихва на Фед е на ниво между 5.25% и 5.50% от юли 2023 г.

МВФ, който често е наричан кредитор от последна инстанция, прогнозира, че основният ценови индекс на разходите за лично потребление, който е предпочитания индикатор за инфлацията от Фед, ще приключи 2024 г. на ниво от около 2.5% и ще достигне целевото ниво на централната банка на САЩ от 2% до средата на 2025 г. От Фед прогнозират, че това ще се случи през 2026 г.

Силното представяне на щатската икономика по време на цикъла на повишение на лихвите на Фед беше подпомогнато от предлагането на работна ръка и ръста на производителността, заяви Георгиева, която обаче подчерта и необходимостта от “ясни доказателства”, че инфлацията се приближава до целевото ниво от 2% преди Фед да понижи лихвите.

Въпреки това, “по-оптимистичната” прогноза на МВФ за инфлационната траектория се базира на индикациите за „охлаждане“ на пазара на труда в САЩ и на отслабващото потребителско търсене.

“Искам да отчета, че урокът, който научихме от последните няколко години, е, че се намираме във време на допълнителна несигурност. Тази несигурност също така предстои и в бъдеще. Въпреки това, ние сме уверени, че Фед ще премине през това и определено ще го направи със същата предпазливост, която демонстрира през последната година”.