Волатилността на криптопазара е висока, но тя е функция по-скоро на пазарните участници, отколкото на самите активи.

В дългосрочен план този пазар се движи от фундаментални фактори, точно както и традиционните финансови продукти. А измененията в цената в рамките на две или три седмици са по-скоро "шум", който професионалните инвеститори се опитват да елеминират. 

Това заяви управителят на Belayer Ангел Гяуров, който взе участие във форума "Еврото, българите и бизнеса", организиран от Darik Business Review.

Той каза още, че биткойнът е първата и си остава най-разпространената криптовалута. Той е най-емблематичният пример за употребата на блокчейн технологията и в момента представлява 50-60% от капитализацията на всички криптоактиви. 

Защо криптопазарите са волатилни? 

Някои хора използват биткойна като "дигитално злато" за съхраняване на стойност и защита срещу инфлацията, но всеки инвестиционен мениджър знае, че основното правило на инвестициите е диверсификацията, т.е. да не слагаме всички яйца в една кошница. 

"В нашия портфейл имаме около 65% блокчейн проекти от първо и второ ниво, такива, свързани с AI, с гейминг и други сектори. Диверсификацията е задължителна, особено в света на крипто, където имаме висока волатилност", каза Гяуров.

Той допълни, че в традиционните финанси има огромен избор от активи за инвеститорите - злато, акции, облигации и т.н., но същото важи и за криптовалутите.

Освен биткойна, на пазара съществуват различни дигитални активи, включително етериум, който е нещо като "магистрала", на която могат да се развиват много проекти и това тепърва започва. Управителят на Belayer посочи:

"По отношение на волатилността, основното определение е, че тя се измерва според това колко силно се променя цената на даден актив спрямо неговия фундамент. Акциите на компании, като Amazon и Tesla, понякога се повишават с по 10% за една седмица, но това не означава, че за същия период нейните фундаментални финансови показатели са се променили толкова драстично".  

Как да инвестираме в крипто?

Гяуров каза още, че волатилността е функция на участниците на пазара, а не толкова на самите активи и добави, че една масова разпродажба може да се случи по хиляди причини. Инвеситорите влагат и емоция в търговията, имат различни нагласи и по тази причина краткосрочните колебания на цените могат да бъдат сериозни. 

"Нашата цел в Belayer е да елиминираме този "шум" и да инвестираме дългосрочно. А клиентите съветваме да "осредняват" покупната си цена. Например, ако искате да инвестирате 50 000 лева в криптовалути, недейте да вкарвате всички наведнъж, а ги инвестирайте на 10 вноски по 5000 през три седмици. Така ще избегнете негативните ефекти от волатилността". 

Как се променят регулациите?

По думите му, Европа в момента изпреварва Съединените щати по отношение на регулацията и институционализирането на криптопазара.

Подготовката на директивата, наречена MiCA (от англ. Markets in Crypto-Assets Regulation), отне близо две години и се очаква да влезе в сила на 1 юли тази година. 

"Тя засяга две неща - т. нар. stablecoins, които са обвързани с курса на някоя конвенционална валута, както и компаниите, които предлагат инвестиционни криптопродукти и управляват портфейли на клиенти, каквато е Belayer. Цялата регулация гледа "под лупа" всички участници на пазара с цел защита на крайния потребител".

Според експерта, на пазара се появяват и нови продукти. Инвестиционната компания BlackRock пусна т. нар. "токенизиран" фонд в мрежата на Ethereum, който предлага инвестиции в стандартни финансови инструменти, основно американски държавни облигации.

Но когато е "качен" в блокчейн мрежа, таксите за инвеститорите намаляват, сключването и т. нар. сетълмент се осъществяват 24/7 и се повишава ефективността.