Boeing обяви, че ще придобие изпитващия затруднения производител на фюзелажи Spirit AeroSystems в сделка изцяло в акции, която, според щатския самолетостроител, ще подобри безопасността и контрола на качеството.

Самолетостроителят ще плати за Spirit 37.25 долара на акция в книжа на Boeing, което осигурява на аерокосмическата компания стойност на собствения капитал в размер на 4.7 млрд. долара.

С включените задължения на Spirit, трансакционната стойност на сделката възлиза на 8.3 млрд. долара, казват от Boeing. Акциите на Spirit приключиха петъчната сесия на цена от 32.87 долара за брой, което оценяваше компанията на около 3.8 млрд. долара.

През март от Boeing разкриха, че водят преговори за базираната в Уичита (щата Канзас) компания седмици след инцидента с почти нов самолет Boeing 737 Max 9 по време на полет на Alaska Airlines. Spirit произвежда фюзелажите за модела 737 и други части, в това число и части от самолетите Boeing 787 Dreamliner.

През 2005 г. Boeing отдели дейността си в Канзас и Оклахома, което впоследствие се превърна в настоящата Spirit AeroSystems. Boeing е допринесла с около 70% към приходите на Spirit за миналата година, докато близо една четвърт е дошла от производството на части за основния конкурент на Boeing, Airbus.

Главният изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун, който заяви, че ще напусне поста в края на годината, обяви днес, че придобиването на Spirit ще приведе „в пълно съответствие“ производствените системи и работната сила на компаниите.

"Сделката ще бъде финализирана в средата на 2025 г., като преди това трябва да бъде одобрена от регулаторните органи, от акционерите на Spirit и да бъдат продадени операторите на Spirit, които работят по самолетите Airbus".

Главният изпълнителен директор на Spirit Пат Шанахан е считан за възможен заместник на Калхун.

От Airbus обявиха, че са постигнали споразумение със Spirit за получаване на компенсация в размер на 559 млн. долара за придобиването на производствените линии на щатската компания, посветени на самолетите Airbus.