Ръководители във Федералния резерв на САЩ смятат, че инфлацията се движи в правилната посока, но не достатъчно бързо, за да понижат лихвите, показа протоколът от юнското заседание на централната банка на САЩ.

“Участниците в заседанието са потвърдили, че са необходими допълнителни благоприятни данни, които да им предоставят допълнителна увереност, че инфлацията се движи устойчиво към нивото от 2%,” се посочва в резюмето на заседанието.

Въпреки че протоколът свидетелства за несъгласия между 19-те централни банкери, участвали в заседанието, някои от които дори предявяват уклон към повишение на лихвите, ако е необходимо, то приключва с решение лихвените проценти да останат без промяна.

Целта на Фед за нивото на годишната инфлация е 2%, като тя остава над него от началото на 2021 г. Ръководителите, участвали в заседанието, казват, че данните напоследък се подобряват, но искат повече доказателства, че тази тенденция ще продължи.

По време на заседанието участниците също така предоставят актуална информация и за икономическите прогнози и паричната политика в следващите няколко години.

Прогнозите сочат четвърт процентен пункт понижение до края на 2024 г., в сравнение с очакваните през март три четвърти от процентния пункт.

Въпреки че според т. нар. „dot plot“ до края на тази година се очаква едно понижение на лихвите, пазарите на фючърси продължават да отразяват две, с първо през септември.

Членовете на федералната комисия по отворения пазар (FOMC) също така оставиха икономическите си прогнози без промяна, въпреки че понижават очакванията си за инфлацията за тази година.

В дискусиите по отношение на подхода към паричната политика, протоколът отразява някои несъгласия. Част от членовете отбелязват необходимостта за затягане на паричната политика, ако инфлацията се запази, докато други казват, че централната банка трябва да е готова да реагира, ако икономиката се разклати или пазарът на труда отслабне.

От проведеното заседание насам ръководителите до голяма степен се придържат към предпазлив сценарий, наблягайки на зависимостта от данните, а не на прогнозите.

Има обаче индикации от няколко ръководители, сред които и председателя на Фед Джръм Пауъл, че продължаващи окуражителни данни за инфлацията биха осигурили увереност, че лихвените проценти може да бъдат понижени.

При участието си на събитие в Португалия по-рано през седмицата Пауъл заяви, че рисковете от понижаването на лихвите прекалено рано и прекалено късно вече са по-балансирани. Преди това ръководители наблягаха на важността на това да не се отстъпва прекалено рано от борбата с инфлацията.