Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление.

Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6 юли, когато е празникът на Велинград, като ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на културата, съобщават от БДЖ.

Композицията е изключително атрактивна за любителите на теснолинейката, тъй като ще се движи в състав от два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и вагон-фургон, теглени от дизелов локомотив.

Вагоните в този влак са своеобразна палитра от различни периоди на съществуването на теснолинейката. Единият ретро вагон е от първите доставени за теснолинейката през 1926 г., другият е от 1941 г., а стандартният седящ вагон е от първата половина на 70-те години, като пътуващите ще могат да разгледат и изпитат в движение как е пътувано с влак от създаването на линията до наши дни.

БДЖ

Туристическият влак ще заминава от гара Септември в 09:30 ч., ще пристига във Велинград в 11:20 ч. и ще продължи до една от най-колоритните по маршрута гара Цветино, където ще бъде в 12:00 ч.

В обратното направление композицията ще тръгва от Цветино в 12:25 ч. и ще пристига във Велинград в 13:00 ч. След престой за кратка разходка в курортния град, влакът ще потегли от Велинград в 14:25 ч., като при пътуването на връщане е предвидено спиране в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката.

Композицията ще пристига в гара Септември в 16:20 ч. По време на движението на влака с ретро вагони през почивните дни няма да пътува крайградският пътнически влак в 10:50 ч. от Септември за Аврамово и в 14:05 ч. от Аврамово за Септември.

Цените на билетите за пътувания в двете посоки с включено запазено място за различните маршрути са:

  • 45 лв. за възрастен по пълния маршрут Септември - Велинград - Цветино - Велинград - Цепина - Септември;
  • 23.50 лв. за деца до 10-годишна възраст по пълния маршрут Септември - Велинград - Цветино - Велинград - Цепина - Септември;
  • 40 лв. за възрастен по маршрут Септември - Велинград - Цепина - Септември;
  • 21 лв. за деца до 10-годишна възраст по маршрут Септември - Велинград - Цепина - Септември;
  • 15 лв. за възрастен по краткия маршрут - Велинград - Цветино - Велинград;
  • 8.50 за деца до 10-годишна възраст по краткия маршрут - Велинград - Цветино - Велинград.

Билети могат да бъдат закупени онлайн и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.