Преди дни стана ясно, че през второто тримесечие на 2024 г. у нас е налице ръст в имотните сделки в големите градове на страната.

В топ 10 на градовете с най-много трансакции увеличението е от близо 7 на сто, като това се дължи най-вече на сериозното нарастване на покупко-продажбите в Бургас и София

Какво се случва в малките населени места?

За нуждите на този анализ са взети предвид всички градове у нас (извън топ 10), в които са регистрирани поне по 100 сделки с имоти през второто тримесечие на годината и съпоставимия период на 2023 г. 

Справка на Darik Business Review показва, че в общо 62 от малките населени места е налице понижение в сделките, а в 32 от тях спадът е от над 10 на сто. 

Най-голям отлив на купувачи има в Никопол и Карнобат, където сделките намаляват със съответно 34 и 25 на сто, докато в Свищов и Лом е налице понижение от над 24%. 

В още четири града – Средец, Каварна, Попово и Чирпан, сделките са с поне 20 на сто по-малко спрямо 12 месеца по-рано, докато в Първомай и Кубрат статистиката отчита спад от над 19%. 

Сериозни понижения (над 15%) има още в Козлодуй, Пирдоп, Бяла Слатина, Ловеч, Елхово, Видин, Оряхово, Асеновград, Монтана и Омуртаг. 

Двуцифрено понижение е налице също и в Червен бряг, Търговище, Левски, Бяла, Дупница, Севлиево, Самоков, Белоградчик, Нови Пазар, Мездра, Павликени и Тервел. 

Градовете с ръст

Едва в 26 по-малки населени места в страната се отчита ръст на сделките с имоти през второто тримесечие на 2024 г., като в 8 от тях повишението е над 10 на сто. 

Лидери в това отношение са Момчилград (+60%), Берковица (+22%), Велинград (+21%) и Елин Пелин (+20%). По-малък скок има в Пещера, Разлог, Панагюрище и Тетевен. 

Защо сделките падат?

Ръстът в цените на имотите в последните години отблъсна част от потенциалните купувачи. Очакваното повишение на лихвите, от друга страна, също притеснява бъдещите новодомци, които ще трябва да се справят и с повишените цени за довършителни работи и обзавеждане. 

Така, въпреки повишението на доходите в повечето населени места на страната, неясното бъдеще кара част от купувачите да заемат изчаквателна позиция към момента.