Държавната агенция по храните на Сингапур (SFA) одобри 16 вида насекоми за продажба и консумация в страната, според публична заповед от 8 юли, адресирана до търговците на храни.

„С незабавно влизане в сила, SFA ще позволи вноса на насекоми и продукти от насекоми, принадлежащи към видове, за които е оценено, че представляват ниска регулаторна загриженост“, се казва в съобщението на агенцията.

Насекомите, одобрени от SFA, включват скакалци, червеи и няколко вида бръмбари.

„Тези насекоми и продукти от насекоми могат да се използват за консумация от човека или като храна за животни, отглеждани за храна“, посочват от SFA, добавяйки, че насекомите не могат да бъдат „събирани от дивата природа“.

„Необходими са документални доказателства, за да се покаже, че насекомите се отглеждат в помещения, регулирани от компетентния орган“, посочват от агенцията, цитирани от CNN.

Подобно на голяма част от света, консумацията на насекоми в Сингапур е новост.

Изследователите са регистрирали повече от 2100 ядливи вида насекоми – много от които пълни с важни витамини и минерали. Те са устойчив източник на протеини - за разлика от добитъка, при чието отглеждане се произвежда метан.

„Насекомите са пренебрегван източник на протеини и начин за борба с изменението на климата“, според доклад от 2022 г. на Световния икономически форум.

„Нашата консумация на животински протеин е източник на парникови газове и причина за изменението на климата. Консумиращите насекоми могат да компенсират това по много начини“, посочват изследователите.

Такос от скакалец се сервира като популярен деликатес в някои части на Мексико. Мравки, щурци и дори тарантули обикновено се ядат в други страни от Югоизточна Азия, като Тайланд и Камбоджа.

Живите насекоми обикновено се продават в Сингапур като храна за домашни любимци, например пойни птици и влечуги, но те могат да бъдат нова и вълнуваща хранителна опция за хората.

Местни готвачи, ресторанти и компании за храни и напитки експериментират с различни начини за безопасно сервиране на насекоми в ястия и продукти, като например протеинови блокчета.