Европа може да се похвали със собствена колекция от бързорастящи акции, наричани Eurostars (еврозвезди) - термин, измислен от портфолио мениджъра на Aegon Asset Management Джорди Херманс.

Групата на т. нар. "еврозвезди" включва Novo Nordisk, ASML, LVMH, Ferrari, Adyen, Schneider Electric и Hermès, които са аналог на Великолепната седморка от Уолстрийт в лицето на Nvidia, Apple, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Amazon, and Tesla. 

Забележителното е, че от началото на 2020 г. тази елитна група от европейски компании не само настига, но и надминава силното представяне на акциите на американската "седморка".

"Тези компании увеличиха тежестта и влиянието си в референтните индекси. Тази парадигма, известна като „победителят взима всичко“, оказа значително влияние върху световната икономика и финансовите пазари“, коментира Херманс в свой анализ, цитиран от Euronews.

От началото на 2020 г. книжата на Eurostars постигат феноменална обща възвръщаемост от 224%, което означава годишна възвръщаемост от около 30 на сто - сравнима с тази на американските им аналози.

Херманс обаче подчертава, че седемте европейски борсови "шампиони" показват по-ниска реализирана волатилност от 23%, в сравнение с 30% за американските, което означава, че тяхната възвръщаемост, коригирана спрямо риска, е по-добра от тази на съперниците им отвъд Океана.

Секторно разнообразие

За разлика от технологично доминираните лидери на Уолстрийт, Aegon Asset Management подчертава, че "еврозвездите" са разпръснати в различни сектори, включително здравеопазване, луксозни стоки, автомобилостроене и индустриални технологии.

Херманс отбелязва, че този разнообразен състав не само прави Eurostars страхотен аналог на американските технологични гиганти, но и "критичен компонент на всеки добре диверсифициран глобален инвестиционен портфейл“.

Дигиталната революция носи значителна полза наASML и Adyen. Растежът на Novo Nordisk се подхранва от нарастващото търсене на здравни услуги, особено лечението на затлъстяване, а луксозни марки, като LVMH и Hermès, процъфтяват благодарение на нарастващото богатство на домакинствата, особено в Азия.

Междувременно, Schneider Electric се възползва от глобалния енергиен преход, което го прави ключов играч в сектора.

Херманс подчертава, че тези четири силни тенденции са довели до значителен растеж за Eurostars, водещ до отлична възвръщаемост за акционерите им. Секторното им тегло се различава значително от това на американската седморка, доминирана от Big Tech.

Здравният концерн Novo Nordisk притежава 33% дял от кошницата на Eurostars, а доставчикът на оборудване за производство на чипове ASML има 21% тегло. За сравнение, при американските лидери делът на IT сектора е над 60%. 

Луксозните марки LVMH и Hermès, заедно с Ferrari, съставляват 37% от Eurostars, което е рязък контраст с 16% тегло на този сектор във Великолепните 7.

„Разнообразието на Eurostars, обхващащо здравеопазването, технологиите, луксозните стоки и индустриалните сектори, подчертава тяхната многостранна сила“, добавя Херманс. 

Разлики в пазарната капитализация

Ключова разлика между Eurostars и Magnificent 7 е пазарната капитализация. Комбинираната пазарна капитализация на американската "седморка" в момента надхвърля 16 трилиона долара.

"Apple и Microsoft имат пазарна капитализация от по над 3 трилиона долара, докато Tesla, оценена на около 600 милиарда долара, е единственият член под границата от 1 трилион долара", отбелязват от Aegon Asset Management.

За разлика от тях, нито една от "еврозвездите" не надвишава пазарна оценка от 1 трилион долара, а общата им пазарна капитализация е малко под 2 трилиона долара.

Според Херманс, този контраст подчертава, че размерът не е единственият определящ фактор за успеха на пазарите, тъй като Eurostars са показали изключително представяне, независимо от по-малките си пазарни капитализации.

В заключение, макар да признава силното представяне и доминацията на "седморката" от Уолстрийт, Aegon Asset Management подчертава нарастващото значение на нейните европейски аналози.

Блестящите борсови "звезди" на Европа не само се състезават, но и процъфтяват на глобалната арена, като заслужават признание за своето звездно представяне и значителен принос към възвръщаемостта на по-широкия пазар, казват още експертите.