Неотдавнашна вълна от тревожни смъртни случаи засили страховете за оцеляването на малайския тигър. Някои експерти по дивата природа и природозащитници наричат ​​заплахата за емблематичното животно на Малайзия „национална извънредна ситуация“.

Роден в джунглите на полуостров Малайзия, величественият котешки подвид е критично застрашен – смята се, че по-малко от 150 екземпляра са останали в дивата природа поради загуба на местообитания, незаконно бракониерство и намаляване на плячката.

Изобразен на герба на Малайзия и смятан за национално наследство, броят му рязко е намалял от 50-те години на миналия век, когато около 3000 малайски тигъра са бродили из страната от Югоизточна Азия.

На този и без това мрачен фон, снимки и видеоклипове на мъртъв малайски тигър се разпространиха широко в социалните медии в края на юни. Трупът, намерен плуващ в поток в провинциалния северен щат Келантан, е открит от горски служители. Няма следи от наранявания от примки или изстрели, извършва се аутопсия.

Изображенията предизвикаха силни реакции в Малайзия, които подчертаха спешността на спасяването на националния символ от изчезване. Хенри Чан, директор по опазването в Световния фонд за дивата природа в Малайзия (WWF), заяви пред CNN:

„Тежкото положение на малайските тигри е национална криза, която изисква пълното внимание и ангажираност на всички малайзийци“.

Необходими са по-големи усилия за опазване, добави той, като подобряване на патрулите в критични местообитания и използване на напреднали технологии.

„Тези великолепни същества продължават да се люлеят на ръба на изчезването. Загубата само на един тигър доближава целия вид до изчезване, което прави живота на всеки отделен тигър изключително критичен за оцеляването на вида.“

„Малайският тигър е на ръба на изчезване, като в дивата природа остават по-малко от 150 екземпляра“, смята Марк Раян Дармарадж, директор на дружеството за опазване на дивата природа в Малайзия, който отбеляза, че бракониери са арестувани в друг случай в близкия щат Паханг по обвинение „в притежание на черепа и костите на тигър“.

„Те страдат от загуба на местообитания, изчерпване на плячката и отмъстителни убийства, произтичащи от конфликти между хора и тигри. Освен това, изграждането на пътища през техните местообитания увеличава риска от фатални сблъсъци с превозни средства, както се вижда от няколко скорошни инцидента.“

На 6 юли властите в западния щат Перак са известени за мъртъв тигър, намерен в отводнителна канализация край главна магистрала. Предполага се, че е на около 4 години и е блъснат от кола.

Месец по-рано тялото на друг възрастен тигър е намерено край магистрала в щата Паханг. Властите смятат, че петгодишното животно е прегазено от превозно средство, докато се е опитвало да пресече пътя от близкия горски резерват. Това е четвъртият малайски тигър, убит при подобен сблъсък между ноември 2023 г. и май 2024 г.

Осемгодишен план

Малайският тигър е признат за подвид през 2004 г. Като всички тигри, представителите му са отлични плувци и мощни хищници.

По-малки от индонезийските и бенгалските тигри, срещащи се в Южна Азия, малайските стигат до около 2.5 м дължина и да тежат до 130 кг. Те се нуждаят от големи горски участъци. Тяхната по-тъмна червеникаво-оранжева окраска ги отличава от другите видове тигри.

В осемгодишен Национален план за действие за опазване на тигрите, създаден в сътрудничество с организации с нестопанска цел през 2020 г., малайзийските власти очертаха приоритети, като инструменти за опазване и „национален физически план“ за подпомагане на усилията за опазване. В доклада се казва:

„Чрез изпълнение на набор от съгласувани действия, подкрепени от политици и обществето, ние - като нация и като част от глобалната природозащитна общност, можем да гарантираме, че едно от най-величествените и харизматични животни, с които споделяме планетата, няма да изчезне“.