Напрежението между САЩ и Китай в технологичната сфера достигна и до морските дълбини.

Подводните кабели попаднаха в новините по-рано през годината, след като 4 от 15-те важни подводни кабела в Червено море бяха прекъснати - на фона на нападенията от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси срещу израелски, щатски и британски кораби.

В резултат на това обществената осведоменост по отношение на подводните кабели се увеличи - а тези мрежови кабели се превръщат в нов източник на напрежение в международните отношения, на фона на случващото се геополитически план между САЩ и Китай.

Какво представляват подводните кабели?

Заровени дълбоко под водата, в моретата и океаните по света има стотици огромни кабели, които се простират на дължина от близо 1.4 милиона км, според компанията за проучвания в сферата на телекомуникациите TeleGeometry.

Някои от тези кабели са по-къси, като дългия 131 км кабел CeltixConnect, който свързва Ирландия и Обединеното кралство. Други обаче се простират на много по-големи разстояния, като дългия 20 000 километра кабел Asia America Gateway.

Броят на подводните кабели по света се очаква да нарасне в идните години, отразявайки увеличаващото се търсене на трафик на данни, предизвикано от разпространението на видеострийминга и облачните услуги.

От TeleGeometry твърдят, че в началото на 2024 г. са успели да засекат 574 активни и планирани подводни кабели.

Защо са важни те?

Подводните кабели са гръбнакът на глобалния интернет, като пренасят 99% от глобалния междуконтинентален трафик на данни.

“Ако сте изпращали имейл, текстово съобщение или сте имали видеоразговор с някого на друг континент, сте използвали подводен кабел, вероятно без дори да се замислите за това,” казва пред CNBC Анди Шампейн, главен технологичен директор на Akamai Labs.

“Въпреки че сме свързани със сложна физическа мрежа от оптични кабели на сушата, топологията става по-предизвикателна, когато се гмурнем в океаните. Полагането на подводни кабели е наистина сложно. А когато има проблем с някои от тези кабели, ремонтът му не е нещо рутинно.”

Ключовото нещо, което прави подводните кабели важни, е въздействието, което те оказват, когато е нарушена целостта им, казва Джо Вакаро, вицепрезидент и генерален мениджър на притежаваната от Cisco компания за мониторинг на интернет ThousandEyes.

″Физическите лица, като вас и мен, не говорят за това, че някой кабел е прекъснат. Това, което установяваме, е, че приложението, което се опитваме да достъпим, изведнъж става наистина бавно или недостъпно. Когато тези прекъсвания се случват, доставчиците, които пренасят този трафик, трябва да го пренасочат по различни маршрути. Какво се случва, когато правите това? Получават се високи нива на задръстване с данни.”

Нарастващ риск за сигурността

Подводните кабели традиционно бяха собственост и се поддържаха от телекомуникационни компании. В последно време щатски технологични гиганти, сред които Meta, Google, Microsoft и Amazon, инвестираха значителни средства в полагането на собствени кабели.

През 2021 г. Meta и Google обявиха планове за полагането на два огромни подводни кабела, които да свързват западното крайбрежие на САЩ със Сингапур и Индонезия. Транстихоокеанските кабели Echo и Bifrost се очаква да увеличат капацитета за пренос на данни между регионите със 70% и да подобрят надеждността на интернет.

Meta инвестира и в двата кабела, докато Google ще подкрепи само Echo. Meta преди това обяви планове за полагането на дълъг 37 000 километра подводен кабел около Африка, който да осигурява на континента по-добър интернет достъп, докато Google работи по подводен кабел на име Equiano, който трябва да свързва Африка с Европа.

Позовавайки се на неназовани източници в държавния департамент на САЩ, Wall Street Journal съобщи през май, че щатски официални лица са предупредили неофициално технологични компании, в това число Google и Meta, че подводните кабели в Тихоокеанския регион може да са уязвими на шпионска дейност от страна на китайски ремонтни кораби.

S.B. Submarine Systems - контролирана от държавата китайска компания, която помага с ремонта на международни кабели, изглежда крие местонахождението на своите плавателни съдове от радио и сателитните проследяващи системи, според WSJ.

Естония, междувременно, обяви, че Китай все още не е отговорила на нейна молба отпреди шест месеца да помогне на страната с разследване на китайски кораб, за който се подозира, че е прерязал два от подводните ѝ кабели. От външното министерство на Китай обявиха, че са готови да сътрудничат на Естония по разследването.

Тези събития са пример за това как подводните кабели се превръщат в източник на спорове по въпросите на националната сигурност. Данните, които тези мрежи изпращат, може да включват комуникации от голямо значение, в това число координиране на дипломатически мисии, операции по сигурността и събиране на разузнавателна информация.

Опасенията на правителството на САЩ не са от сега и са широко документирани. В публикация на Reuters от март 2023 г. се казва, че междуведомствена комисия на име Team Telecom е работила по предотвратяването на това подводни кабели да свързват директно щатски територии с континентален Китай или Хонконг поради опасения от китайски шпионаж.

Смята се, че много международни подводни кабели в днешно време заобикалят Китай поради опасения относно сигурността на данните и разрастващото се геополитическо влияние на Пекин. Китай е инвестирала стотици милиони долари в собствена инфраструктура от подводни кабели, така че да се конкурира с тази на САЩ.

Централни точки на уязвимост

Ключов въпрос около начина, по който в момента са организирани подводните кабели, е, че връзките, свързващи цели части от света, засягат огромни части от интернет инфраструктурата.

“Ако за вашия бизнес е от съществена важност да може да осигурява свързаност между тези две точки от света, просто трябва да сте наясно, че прекъсването на един кабел на това място може да окаже сериозни последствия за всеки голям доставчик на облачни услуги,” казва Вакаро от ThousandEye.

В случаите, когато подобни важни връзки са нарушени, може да последват обвинения от страна на потребителите, които винят услугите, които използват, когато имат прекъсване или по-бавен трафик на данни.

В определени региони за компаниите е по-добре да използват различен доставчик на облачни услуги от този, който ползват в друга част на света, за да си гарантират постоянно качество на мрежата, казва Вакаро.

“Важното нещо, което трябва да запомните за подводните кабели, е, че има конкретни изисквания относно това къде може да бъде направен преходът по земя и има ограничен брой географски места, които отговарят на тези изисквания,” казва Шампейн от Akamai.

“Резултатът от тези ограничения е, че загубата дори на един подводен кабел може да окаже ефекта на доминото върху базираните на сушата мрежи, които зависят от него. Ефектът от прекъснат подводен кабел много често е по-голям от загубата на кабел на сушата.”