Виждали сме коса и рокля, създадени със спрей, а сега вече има и спортни обувки, печелили маратон.

Швейцарската спортна марка On е поредната компания, която използва материали с напръскване в “революционни” спортни обувки, създадени от робот, които според нея могат да подобрят представянето на атлетите по време започващата този месец Олимпиада.

Моделът Cloudboom Strike LS няма връзки и тежи по-малко от последния модел iPhone. Струващият 330 долара чифт обувки е проектиран, така че да бъде по-приспособим, динамичен и поддържащ крака от обикновените обувки за бягане, а вече може да се похвали и със сериозно постижение.

Кенийската бегачка Хелен Обири, която е сребърен олимпийски медалист и единствената жена в света, която има световни титли в зала, на открито и крос кънтри, триумфира в тазгодишния Бостънски маратон точно с такива спортни обувки. Тя ще се състезава с тях и по време на Олимпиадата в Париж това лято.

Базираната в Цюрих On отдава успеха на своите обувки на комбинация от биомеханика, психология и изключителна лекота. Чифт мъжки обувки 42 номер е с тегло от едва 170 грама на обувка, което е с над 100 грама по-леко, в сравнение с няколко популярни модела от други марки от същия номер.

“Повече от всичко искаме спортистите да побеждават,” казва пред CNN Илмарин Хайц старши директор Иновации в компанията. “Това е нашата мярка за успех.”

Без повдигната част за петата, връзки или език, наподобяващите чорап кецове изглеждат като обувки за бягане, които са свалили кожата си. Идеята за тях хрумва на изобретателя им Йоханес Волхерт, когато е студент, след като вижда пистолет с горещ въздух, който изстрелва декоративни паяжини като украса за Хелоуин.

“Видях, че има бърз начин за създаването на текстилна материя върху сложна форма,” казва Волхер, който сега заема поста ръководител Иновации и концептуален дизайн в On. “Обувката изглеждаше като подходящия предмет.”

Волхерт представя идеята си на Панаира на дизайна в Милано, където привлича вниманието на швейцарската спортна марка. Според On, горната част на обувката (материалът над подметката) е изработена от вид термопластмаса и се оцветява и брандира за три минути от роботизирана ръка.

Горната част на обувката се напръсква наведнъж и може да бъде прикачена към подметката от въглеродни влакна не с лепило, а с помощта на нагряване.

От компанията казват, че технологията намалява въглеродните емисии за производството на горната част на обувка със 75%, в сравнение с другите й модели. Материалът, който компанията нарича LightSpray, разполага с “потенциала да ни придвижи към по-устойчиво, кръгово бъдеще,” казва Марк Морер, гавен изпълнителен директор на On.

Спрей по мярка

Технологията ще бъде демонстрирана в Париж по-късно през месеца по време на Олимпийските игри. Засега не е ясно дали други спортисти, освен Обири, ще носят този модел на Игрите, но редица олимпийци наскоро се състезаваха с Cloudboom Strike LS, в това число австралийският бегач на средни разстояния Оли Хор.

От марката казват, че се надяват спортисти, като ирландския бегач на 1 500 м Люк Маккан, които са носили модела преди, “да продължат с този избор и това лято.”

On не е първата компания, която експериментира с текстил, които се създава чрез напръскване. През октомври 2022 г. луксозната френска модна къща Coperni „напръска“ рокля по мярка директно върху тялото на модела Бела Хадид по време на Седмицата на модата в Париж.

Влакната за напръскване си проправят път и в индустрия за красота, като решения от типа “коса в кутия” се използват за скриване на плешиви петна и изтъняла коса.

След като първоначално излезе на пазара през април, моделът Cloudboom Strike LS ще бъде наличен отново за потребителите по-късно през годината.