Банките са готови за присъединяването на България към еврозоната, но клиентите все още не се интересуват активно от това как могат да се подготвят за превалутирането на депозитите и спестяванията си в брой. Това коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио Ива Драганова, директор Банкиране на дребно в Алианц банк. 

"Интересът от страна на клиентите на банките към присъединяването към еврозоната и превалутирането на спестяванията им все още не е толкова голям, тъй като няма точна дата. Но хората се вълнуват чисто житейски какво ще се случи с приемането на еврото, докато финансовите въпроси все още изглежда са на заден план", коментира Драганова. 

По думите ѝ Законът за въвеждането на еврото в България, който предстои да бъде приет от Народното събрание, урежда в детайли всички процедури, свързани със смяната на валутата. Тя препоръча на хората да го прочетат, за да са наясно с повечето детайли за това как ще им се отрази влизането в еврозоната. 

"За банките целият процес около предстоящото автоматично превалутиране на кредитите и депозитите е доста сложен, изискват се промени в софтуера, подготвя се платежната система.  Предизвикателствата са много, но едно от най-сериозната ще бъде т. нар. двойна визуализация. По закон банките ще са длъжни да показват на клиентите определени финансови данни и в двете валути за определен период от време". 

Тя коментира и Изпреварващия депозит, който се предлага от Алианц банк. Той дава възможност на клиентите да внесат в банката своите левови парични средства в брой без такса по фиксинга на Българската народна банка.

"Затова депозитът се казва по този начин - опитахме се да "изпреварим" събитията, които ще дойдат с приемането на еврото. Освен че той дава добра доходност, той осигурява и ниво на допълнителна сигурност. Защото за тези клиенти ще има два варианта, която дойде момент за превалутирането. Или да си открият сметка в евро, или да чакат да дойде датата на присъединяването и да обменят физически левовите си банкноти в евро", обясни Драганова. 

Нейният съвет към хората, които все още се колебаят какво да правят със спестяванията си, е да открият депозитни сметки преди датата на присъединяването, след което тя да бъде превалутирана автоматично. Това е най-лесният вариант за тях. 

Тя уточни, че в краткосрочен план, непосредствено след приемането на еврото, не се очакват резки промени в лихвените равнища нито по кредитите, нито по депозитите. 

"Повечето от базисните показатели, които формират лихвените равнища, се публикуват от Българската народна банка и те се свързани с цената на привлечения ресурс. В дългосрочен план промените ще зависят от много фактори, включително и макроикономически".