Представете си следното: трябва да напазарувате, да заредите картата си за метро, да си купите обяд и да изтеглите пари в брой. На повечето места по света това би означавало отделни посещения до магазин, станция на метрото, ресторант и банкомат.

Но в Южна Корея всичко това – и още много – може да се направи в най-близкия до вас смесен магазин. И вероятно няма да ви се наложи да пътувате далеч, за да откриете такъв.

Южна Корея се превърна в краля на смесените магазини - както онлайн, така и офлайн – с инфлуенсъри и туристи, които се присъединяват към местните жители и се стичат към бързо нарастващия брой обекти от подобен тип в цялата страна.

До края на миналата година е имало повече от 55 200 смесени магазини в 52-милионната нация, според Корейската асоциация на смесените магазини, или приблизително 1 на всеки 950 души.

Това е повече от общия брой клонове на McDonald’s по света и дава на Южна Корея титлата „страната с най-висока гъстота на магазини на глава от населението“, изпреварвайки Япония и Тайван - и двете също известни с изобилието и разнообразието от магазини.

„Индустрията на смесените магазини в Южна Корея се откроява със своята забележителна гъстота и иновативни стратегии“, казва Чанг У-чеол, професор по туризъм и хранителни услуги в университета Kwangwoon в Сеул.

„Те се превърнаха в основен канал за търговия на дребно с втория по големина дял в офлайн продажбите на дребно в страната.“

Това е далеч от страни, като Съединените щати, където смесените магазини обикновено са свързани с бензиностанции или търговски центрове и рядко се срещат в жилищни райони, отчасти поради законите за зониране.

В големите южнокорейски градове, като например Сеул, смесените магазини са на всеки ъгъл, понякога с множество обекти на конкурентни компании, разположени на една и съща улица.

„Смесените магазини са отворени 24 часа в денонощието и играят съществена роля в нашия натоварен живот“, добавя Чанг, наричайки южнокорейската индустрия „глобална история на успеха“.

Обслужване на едно гише

Има няколко неща, които отличават южнокорейските смесени магазини. Като за начало, те са магазин на едно гише, предлагащ всичко - от храна и напитки до стоки за дома и лайфстайл услуги.

В тези магазини клиентите могат да зареждат телефоните си, да плащат сметки за комунални услуги, да теглят пари в брой, да правят онлайн поръчки и да получават доставки – на определени места дори да зареждат електрическите си скутери, да обменят чуждестранна валута и да изпращат международна поща.

„Смесените магазини в Югна Корея са не само място, на което хората могат да седнат около една маса сред бъркотията от бирени бутилки в късна лятна нощ, но също така предоставят основни услуги“, се казва в доклад на Deloitte Korea от 2020 г., описващ магазините в страната, като „глезене на клиентите с изключителни удобства“.

След това идва секцията за храна, предлагаща голямо разнообразие. Комбинирайте това със зони за сядане в магазина, микровълнови печки и диспенсери за топла вода, и тези обекти се превръщат в любимо място за офис служители, които обядват набързо, купонджии, нуждаещи се от късно вечерно ободряване, и ученици, които се зареждат с гориво преди изтощителните училищни часове.

Търсенето нарасна през годините, тъй като Южна Корея се урбанизира, казва Чанг. Повече от 80% от населението сега живее в градските центрове, като много жители напускат селските райони, за да се установят в забързаните градове.

Друг фактор е демографията. По-малко южнокорейци се женят или създават семейства, което означава, че има повече едночленни домакинства от всякога – и често с по-ограничени бюджети, предвид икономическите трудности, пред които са изправени много млади възрастни.

Към 2021 г. около 35% от всички южнокорейски домакинства са самотни жители, според доклад на McKinsey, публикуван миналия март. И за разлика от двойките или големите семейства, които предпочитат да готвят у дома и да купуват на едро стоки от хранителните магазини, самотните жители гравитират към евтиния и лесен вариант на смесените магазини или онлайн поръчките.

Пандемията от COVID-19 допринесе за тази тенденция, като хората предпочитат да поръчват онлайн или да купуват неща набързо от магазини близо до дома, се добавя в доклада.

Компаниите се възползваха от това голямо търсене чрез стратегическо откриване на магазини в други съществуващи бизнес места или развлекателни пространства. Например, в Сеул има магазини за смесени стоки в караоке барове и в центъра по изкуства в града, се посочва в доклада на Deloitte.

Всичко това доведе до огромни печалби. Между 2010 г. и 2021 г. приходите на корейските смесени магазини са скочили повече от четири пъти - от 5.8 милиарда долара на 24.7 милиарда долара, надминавайки традиционните супермаркети и универсални магазини, според McKinsey, цитирайки базираната в Лондон компания за пазарни проучвания Euromonitor.

Феноменът на социалните медии

Смесените магазини не са популярни само в реалния живот – те набират сила и в социалните медии, отразявайки глобалния феномен, който мнозина наричат ​​„корейската вълна“.

Южнокорейският „износ“ завладя света през последните две десетилетия - от K-pop и корейски телевизионни драми до продукти за красота, мода и храна. През изминалата година глобалната мания по корейските артикули насочи вниманието си към смесените магазини в страната.

Бързо търсене в YouTube, TikTok или Instagram показва безкрайно количество видеоклипове за подобен тип магазини. В тях инфлуенсъри показват щандовете за рамен, правят ревюта на закуски и напитки или следват онлайн тенденции, като например консумация само на храни от смесени магазини в рамките на целия ден.

Тези видеоклипове се оказаха печеливша стратегия за техните създатели. Инфлуенсърът Джини Маенг от Австралия, която е родена в Южна Корея, започна да прави видеоклипове по темата, след като вижда подобни да се разпространяват онлайн.

Те са нейното най-гледано съдържание, като трите й най-добри видеоклипа в YouTube събират общо 76 милиона гледания – и допълнителни няколко милиона гледания всеки от тях има в TikTok и Instagram.

„Самата Корея се превърна в тенденция в социалните медии“, казва тя.

„Предполагам, че това е и причината смесените магазини да са толкова популярни, защото хората обичат да ходят в Корея сега, това е просто едно от мечтаните места, на които хората искат да отидат. Така че да видиш как тези видеоклипове набират сила онлайн, всъщност, е страхотно изживяване за един кореец.”

Част от това, на което се радва публиката, е сетивното удовлетворение от факта, че Маенг показва продукти от смесени магазини, но те също така са популярни сред нейните австралийски и американски зрители заради фактора новост, казва тя.

Купуването, готвенето и яденето на рамен в смесен магазин е „умопомрачително“ за онези, които са свикнали с по-спартански магазин в западен стил, казва тя.

Тя посочва като пример бизнеса в Сидни, където живее. Много кафенета и магазини затварят до 15 часа – нелепо рано за корейските стандарти. И докато в Австралия има обекти на 7-Eleven, те обикновено са прикрепени към бензиностанции и имат „много ограничени“ възможности за предлагане на храна.

Професор Чанг казва, че тези онлайн видеоклипове са спомогнали за увеличаване на популярността на смесените магазини в Корея.

„Това е комбинация от тяхната отличителност и ефективен маркетинг чрез социалните медии, които повишиха популярността им“.

Наистина корейските компании за смесени магазини са станали толкова успешни, че дори разширяват дейността си в чужбина. Три от най-големите марки – CU, GS25 и Emart24, сега имат обекти в части от Югоизточна Азия, включително Виетнам и Малайзия.

Експертът призовава индустрията да продължи да се разширява, като използва социалните медии и „влиянието на корейската вълна“, добавяйки: „Ще трябва да положим повече усилия, за да оцелеем в тази глобална конкуренция.“

Възможно е обаче онлайн рекламата им да срещне ограничения - интернет вече е пренаситен с видеоклипове за корейски магазини за смесени стоки и интересът на публиката намалява, казва Маенг, чиито най-нови видеоклипове по темата не събират толкова много гледания, колкото преди.

Но при следващото й завръщане в Южна Корея тя „със сигурност“ ще посети смесен магазин и ще постигне рекорд, прогнозира инфлуенсърът.

„Винаги има начини да използвате тенденцията, за да я направите своя. Може би има различен начин, по който мога да използвам смесените магазини в моите видеоклипове, така че да резонират още повече със зрителя.“