За инвеститорите в швейцарски марки часовници и всички луксозни часовници, като цяло, нови данни сочат, че пониженията на цените на механизмите втора употреба ще продължи.

Това е особено добра новина за купувачите на часовници Rolex, които са известни с недостига на предлагане и дългото изчакване за покупка.

В уведомление до клиентите си наскоро от Morgan Stanley информират, че индексът WatchCharts Overall Market, който следи кошница от 60 луксозни швейцарски часовника от 10 марки на пазара на часовници втора употреба, пада в девето поредно тримесечие.

Цените се понижават от пика на пандемията през първото тримесечие на 2022 г. Настоящите стойности през второто тримесечие падат с 2.1% спрямо първото тримесечие и с 1.2% на годишна база.

“Спадът на пазара на часовници втора употреба остава широкообхватен, като малко марки отчитат положително представяне през второто тримесечие,” посочва анализаторите на Morgan Stanley в доклада си. Те смятат, че низходящия натиск върху цените ще продължи през цялата година.

На годишна база само пет марки на пазара на часовници втора употреба отчитат ръст в цените, като сред тях са и Montblanc (+2.4%), и Hamilton (+2.2%). Луксозни марки, като A. Lange & Söhne (-5.3%), Breitling (-5.9%), Omega (-6.8%), Rolex (-7.2%), и Audemars Piguet (-12.5%), са сред най-лошо представящите си.

Цените на пазара на часовници втора употреба имат значение не само за пазарната стойност на конкретни механизми. Те могат да влияят и на цените на първичния пазар, на който новите часовници се продават от оторизирани дилъри.

Вероятно най-интересната тенденция от доклада е, че Rolex - марката, която изглежда имунизирана срещу натиска върху цените и продажбите, започва да усеща напрежението.

Изглежда, че препродавачите на Rolex, които купуват нови часовници и ги продават на други пазари, на които струват повече, се сблъскват с проблеми. От Morgan Stanley смятат, че това води до увеличаване на предлагането на нови часовници Rolex на потребителите на ниво първичен пазар или оторизирани дилъри.

От Morgan Stanley са използвали два фактора за определянето на това дали спекулативната търговия с часовници Rolex отслабва – размерът на “сивия пазар,” определян като часовници от текущо производство, листвани на вторични пазари в чисто ново състояние, както и времето за изчакване за конкретни часовници Rolex на ниво оторизирани дилъри.

Анализът установява, че броят на часовниците Rolex на ниво сив пазар пада. От банката посочват, че намаляващото предлагане се дължи на нарастващите цени на дребно и падащите цени, плащани за часовници на сивия пазар, което прави препродажбата не толкова печеливша.

Второ, от Morgan Stanley и WatchCharts са анализирали времето за изчакване за придобиването на популярни модели Rolex. Анализът установява, че с изключение на модела Rolex Daytona, времето на изчакване за определени спортни модели Rolex намалява.

Накратко, намаленото предлагане от сивия пазар на вторичния пазар и намаляването на времето за изчакване при популярните спортни часовници Rolex означават, че спекулативната търговия с часовници намалява. Това може би е добра новина за първичния пазар.

Това също така означава, че след като години наред купувачите се сблъскваха с липса на предлагане, в момента може би има по-малко търсене от страна на почитателите на Rolex, като цяло.