Продължилите десетилетие усилия на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман да разбере по какъв начин безвъзмездното раздаване на пари въздейства на получателите им и на икономиката, като цяло, дадоха първите си резултати тази седмица.

От OpenResearch са установили, че ако раздават на някои от най-бедните американци по 1 000 долара на месец без никакви условия, те харчат по-голяма част от парите за основни нужди, като храна, жилищни разходи и транспорт.

Сумата, която за три години възлиза на 36 000 долара, обаче не е достатъчна, за да подобри значително тяхното физическо благосъстояние или дългосрочно финансово здраве, заключават авторите на проучването.

Първоначалните резултати на това, което финансираната от Алтман изследователска лаборатория OpenResearch описва като най-подробното изследване на “безусловните пари”, показват, че безвъзмездните помощи имат своите ползи и не се харчат за неща, като наркотици и алкохол, но далеч не са панацея за най-големите опасения относно неравенството по отношение на доходите и вероятността изкуственият интелект (AI) и други технологии да отнемат работни места от хората.

Някои прогресивни организации в САЩ и в други държави призовават за борба с бедността посредством форми на безусловно предоставяне на пари, като безусловния базов доход (ББД). Консервативни организации разкритикуваха тези проекти като подаръци за незаслужаващи хора, които отказват да работят.

В два документа, публикувани през тази седмица, и трети, който се очаква следващия месец, служителите на OpenResearch и нейните университетски сътрудници предлагат данни, които биха могли да помогнат за разгръщането на пълния спектър от гледни точки.

OpenResearch, която е получавала финансиране и от OpenAI, и от правителството на САЩ, е изплащала безусловно по 1000 долара на месец в периода ноември 2020 – октомври 2023 г.

Средствата са осигурявали 40% увеличение на доходите на разнообразна група от 1 000 души на възраст между 21 и 40 г. от домакинства с годишни доходи в размер на около 30 000 в щатите Илинойс и Тексас.

Като контролна група, 2 000 души със сходни характеристики получавали по 50 долара на месец. Участниците отговаряли на проучвания, споделяли кредитни извлечения и си правели кръвни тестове.

Възприеманите ползи за онези, които получавали по 1 000 долара месечно, варирали в различни сфери от живота. Най-големият скок в разходите им включвал предоставянето средно с 22 долара повече на месец на други хора, като помощ за роднини в нужда или подаръци на приятели.

Хората също така започнали да търсят повече здравни услуги, като зъбни бракети, и започнали да зареждат по-добре хладилниците и килерите си.

Някои от тях започнали да обмислят създаването или инвестицията в стартъп компании. До третата година на плащанията “вероятността чернокожите получатели да информират за това, че са създали или са участвали в създаването на компания била 9 процентни пункта по-голяма, в сравнение с участниците от контролната група. Вероятността при жените пък била с 5 процентни пункта по-голяма,” според едно от проучванията.

Участници също така се изнасяли, за да живеят самостоятелно - особено онези, които стартирали с най-ниските доходи, и също така се забавлявали повече.

В предстоящия доклад, от който OpenResearch споделя чернова с изданието WIRED, се изчислява, че приблизително 81 цента от всеки преведен долар е отивал за неща, като жилищни разходи, 22 цента са отивали за свободното време, а 3 отрицателни цента са отивали за увеличаване на задълженията, тъй като получателите на средствата са теглили повече заеми за коли и ипотечни заеми.

Нарасналите задължения са намалили личното състояние на участниците за тригодишния период. В комбинация с малката промяна, достъпа до кредити, фалити и възбрани, авторите на проучването заключават, че “преводите на пари не са подобрили дългосрочното финансово състояние на участниците.”

Хората влагат повече пари в спестявания и първоначално се чувстват по-добре относно финансовото си състояние. Те обаче също така леко намаляват работата и позволяват не безвъзмездните средства да запълнят празнината.

За всеки 1 долар, получен от OpenResearch, доходите на участниците, с изключение на безусловните пари, е падал най-малко с 12 цента, а доходът на домакинството пада най-малко с 21 цента.

“Парите в брой предлагат гъвкавост и могат да увеличат предпоставките за вземането на решения, свързани със заетостта, които съответстват на индивидуалните обстоятелства, цели и ценности на получателя,” пишат авторите.

Те може би “отделят повече време за търсене на работа, приемат по-ниско платена позиция, която намират за по-смислена или пък просто си вземат почивка.”

Това, от което се опасяват критиците на тези програми за подпомагане, е, че вместо да инвестират в бъдещето си, хората, в крайна сметка, се отказват окончателно да работят и разчитат все повече на подкрепата.

От OpenResearch установяват, че “общото количество на изтеглена работа от пазара” е “доста значително” при този експеримент.

Добавяйки факта, че изследователите не са открили “никакъв ефект” от изплащаните пари при няколко индикатора във връзка с физическото здраве и благосъстояние, критиците може да имат за какво да недоволстват.

Авторите на проучваният обаче казват, че е важно, че с разходите си участниците показват какво ценят най-много. “Официалните лица трябва да вземат предвид факта, че получателите са демонстрирали със собствените си избори, че времето далеч от работа е нещо, което ценят високо,” пишат авторите.

Във всеки случай, проучването на OpenResearch показва, че поговорката, че „парите могат да купят време“ е вярна.