Бордо балансира всички съставки, които правят един град привлекателен - история, култура и кулинарно богатство. Заобикалящите го лозя произвеждат едни от най-добрите вина в света, докато гастрономическото вдъхновение идва не само от близкия бряг, но и от висококачественото говеждо месо и вкусните патешки и гъши специалитети в Югозападна Франция. А начинът, по който градът обединява тези елементи, е наистина вълнуващ, пише списание Wanderlust.

Местните кулинарни изкушения могат да бъдат разгледани и опитани на най-големия хранителен пазар в Бордо Marché des Capucins. На север старият пристанищен район Bassins à Flot се превръща в блестящ космополитен квартал, който притежава няколко от най-очарователните забележителности на града. 

Сред тях е впечатляващият Музей на виното, както и военноморски склад от 18-и век, който днес живее нов живот като място за изкуства, изложбена зала и резиденция на художници.

Преди да напуснете района на Bassins à Flot, можете да отделите известно време за посещение на най-големия център за дигитални изкуства в света Bassins des Lumières. Изложбите ви отвеждат в ярките светове на Салвадор Дали и Антонио Гауди, а обстановката е също толкова завладяваща, тъй като галериите са разположени в бивша база за подводници, построена от германците по време на Втората световна война.

Това е само една от многото културни трансформации, през които Бордо е преминал от средата на 90-те години на миналия век. Оттогава около 5 000 грандиозни, но сиви сгради от 18-и век са били облагородени и сега са част от 150 хектара обект на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Започнете от Place de la Comédie и се полюбувайте на фасадата с колонади на Grand Théâtre, преди да минете покрай величествените градски къщи на Cours du Chapeau Rouge и към Place de la Bourse. Блестящата вода на Miroir d’Eau, която отразява борсата на площада от 18-и век, днес предлага една от най-примамливите гледки на Бордо. 

Продължете по река Гарона до Porte Cailhau, монументална порта от 15-и век, която някога е била вход към града. Цялата богата история на Бордо е синтезирана в Musée d’Aquitaine, който разказва за това как градът е израснал от своето гало-римско начало, както и за трагичната роля, която робството е изиграло за неговото богатство.

Светът на виното

Cité du Vin предизвика истинска сензация когато отвори врати през 2016 г. Лъскавият му метален екстериор, оформен като гигантска чаша за вино, привлича посетителите и им предлага завладяващ, сетивен свят, в който "живеят" вина от цял свят, не само от Бордо. 

Дори и експертите в сферата на лозарството могат да научат интересни неща от интерактивните експонати. Те са допълнени от дигитален аудио гид, който предлага преводи на осем езика.

Всеки четвъртък музеят провежда семинари за дегустация на вино, съчетани с храна от региона. Но независимо от деня или часа, в който посещавате музея, вашият билет включва вход за бар Belvédère на осмия етаж, където можете да изпиете чаша вино, докато се наслаждавате на панорамна гледка към Бордо.   

Районът на Бордо обаче не е известен само с виното си. Въпреки че много хора свързват хайвера с Източна Европа и Русия, Франция е третият по големина производител на хайвер в света след Китай и Италия. 

Квартал Шартрон

Още през 17-и век търговците на вино превръщат квартал Шартрон в центъра на търговията с вино в Бордо. Лодките използвали местния кей, за да товарят и разтоварват бъчвите от крайречните складове. Днес този оживен квартал е олицетворение на френското „bobo“ (буржоазен бохем), с безброй кафенета, ресторанти, деликатеси и ретро бутици, разпръснати сред винарските изби.

Разходка по Rue Notre-Dame, покрай внушителната църква St Louis des Chartrons от 19-и век, ще ви отведе покрай поне десет антикварни магазина и много места за хранене.

Старият закрит пазар, Halle des Chartrons, сега е културен център, но също така се намира сред море от тераси на кафенета. За едно от най-добрите пазарни изживявания в Бордо, можете да се отправите към Quai des Chartrons в неделя сутрин и да опитате стриди, произведени от Bassin d’Arcachon. На същото място можете да се срещнете с местни производители и да вечеряте на щандовете за храна.

Преоткриването на Дарвин

Трансформацията на старите военни казарми в един от най-модерните квартали на Бордо е типично за град, който има дълга история на преоткриване. Екосистемата Дарвин се появява от покритите с графити останки от военни поделения, които са били изоставени през 2005 г. Сега тя е превърната в малък квартал на десния бряг на Гарона в квартал Бастид.

Всичко изглежда се събира естествено на това оживено място. Старите графити са заменени с ярко и остроумно улично изкуство, което украсява откритите пространства, особено около скейтпарка, където хората транират със скейтборди и велосипеди.  

Индустриалният шик и селските традиции се смесват в голямата отворена трапезария, която се намира между две казарми и е покрита със скеле. Старият корабостроителен хангар днес е превърнат в Les Chantiers de la Garonne - идеално място да се насладите на бира Дарвин заедно с класическите вина от Бордо.