Наскоро от Numbeo обявиха своя годишен индекс, показващ разходите за живот в най-скъпите градове в света. 

Класацията е базирана на използвани данни от за периода от януари до юни, като Ню Йорк е използван като база за сравнение с останалите градове, поради което той е с индекс 100. Всеки друг град, от участващите в проучването, е получил оценка на база това, дали е по-евтин или скъп от „Голямата ябълка“.

Градовете получават точки на база разходите за живот, наемните цени на имотите, разходите за храна, цените в ресторантите и покупателната стойност на местната валута. 

Сред топ 10 фигурират общо седем американски града, но лидерската позиция е за Женева. 

Проучването показва, че цената на живот в Женева е с 1.7% по-висока от тази в Ню Йорк. Градът е известен с това, че там се намира централата на Организацията на обединените нации. Изчисленията сочат, че четиричленно семейство би имало месечно разходи от 6 300 долара. 

Втората позиция в подреждането се заема от още един швейцарски град – Цюрих, където семейство с две деца би похарчило средните 6 184 долара на месец. Ню Йорк, Сан Франциско и Бостън допълват топ 5. 

Исландската столица Рейкявик е единственият друг град в челната десетка, който е извън САЩ. Компания в топ 10 му правят още Вашингтон, Сиатъл, Лос Анджелис и Чикаго. 

Справка на Darik Business Review показва, че София заема 132-а позиция в класацията, Варна е осем места по-надолу, а Пловдив е 149-ти.